For vådt i nogle områder og ført tørt i andre kombineret med høje
temperaturer, hagl og skypumper, udfordrer produktionen af den canadiske rapsvariant, Canola. Især i det nordlige Saskatchewan og Alberta, hvor den største andel af den canadiske canola dyrkes, er jordforholdene vådere end hvad godt er, mens man i centrale dele af Saskatchewan har modtaget under 40 procent af den gennemsnitlige mængde nedbør, skriver Jyske Markets.

Det er et rigtigt sammensurium, der i høj grad forsinker fremspiringen, udtaler lokale aktører. Det betyder ikke mindst at de forventede tilsåede arealer kan ende med at blive mindre end først antaget som følge af, at det har været for vådt, og det derfor ikke har været muligt at få frøene i jorden. I Alberta er kun 75 procent af planterne fremspiret mod 96 procent sidste år. De tilsåede arealer estimeres af StatCan at lande på 20,6 millioner acres, heraf 11,3 millioner acres i Saskatchewan og 5,8 millioner acres i Alberta.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Covid-19

Den canadiske canola har de seneste dage genfundet lidt styrke, og bevæger sig op mod et modstandsniveau i 475- 480, som den har haft svært ved at bryde op gennem det seneste år. Primo året så vi kortvarigt et brud på niveauet, inden råolien og det vegetabilske
oliemarked med palmeolien i front kollapsede i hælene på Covid-19. Statcan opdaterer den 29. juni deres forventninger for tilsåede arealer. Understøttet af en generel positiv stemning med øget risikotagning på finansmarkederne og mere prispositive vinde for den canadiske canola åbnede rapsfrøene i går højere, inden stemningen i løbet af eftermiddagen fladede ud.

Møllehveden

Generelt var der ikke de helt store prisudsving i afgrødemarkedet i går. Møllehveden siver stille og roligt lavere, og er brudt ud af det sidevers niveau, som har præget prissætningen henover foråret. Møllehveden ser ud til at være presset af udsigterne til en rekordproduktion, med generelt gode vejrprognoser. En stram forsyningsbalance for gammel høst har holdt hånden under møllehveden på ny høst, men i takt med at høsten rykker
nærmere giver priserne efter.

Sæsonmæssigt er det en kende tidligt at priserne kommer under pres, idet det traditionelle høstpres sædvanligvis først begynder at indtræffe fra primo juli. En del af modvinden kan også begrundes med den styrket euro, som nu begrænser appetitten på den europæiske eksporthvede. Den seneste styrkelse af euroen mod dollaren betyder, at euroen nu handler på samme niveau som for et år siden.

Majs

I den amerikanske majs holder fondene i øjeblikket tæt ved rekordstore solgte positioner med knap 300.000 nettosolgte kontrakter. Men så længe trenden er fondenes vej, er der ikke umiddelbart udsigt til betydelig short covering. End ikke den overraskende nedjustering af de amerikanske majskonditioner mandag aften, hvor andelen af amerikanske majsafgrøder
kategoriseret som god/meget god blev sænket fra 75 til 71 procent fik fondene eller for den sags skyld markedet til at ryste på hånden i går, og majsen lukkede i går næsten uændret. Majsen har godt nok korrigeret lidt højere fra bunden, men det har ikke umiddelbart kunne aflæses i fondenes positioner.
Vi ser 3,50 $/bushel, som et kritisk modstandsniveau, hvor et brud vil være et kortsigtet købssignal, og forårsage massiv tilbagekøb af solgte kontrakter fra fondenes side, såkaldt short-covering.