Abonnementsartikel

Afgrødekommentar: Hveden blev endnu en gang vinderen i gårsdagens afgrødemarked, hvor amerikanerne igen havde indfundet sig, oven på en forlænget weekend.

Møllehveden ramte et nyt højdepunkt for indeværende sæson og lukkede i 198 EUR/MT, efter en prisstigning på over en procent. I modsætning til soja og majsmarkedet er forsyningsbalancen i hvede betydeligt strammere. De lavere tilsåede vinterhvedearealer, øger behovet for gunstigt vejr henover den kommende vækstsæson og høst, for en få størst mulige udbytter til opveje produktionen fra de færre arealer, skriver Jyske Markets.

Imidlertid er det i øjeblikket gammel høst der trækker læsset, og terminerne på gammel høst øger afstanden til ny høst. Klimaet har i stigende grad spillet markedet et puds de seneste par år, hvilket de australske landmænd senest har måtte sande. Når det regner, regner det mere og når det er tørt, er det tørt for en længere periode af gangen. Ikke helt optimalt for at drive planteavl, og de i stigende grad ekstreme vejrforhold, er med til at øge risikopræmierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Strejke i Frankrig

Strejke blandt franske logistikarbejder skaber flaskehalse i den franske hvedeeksport, hvilket kanaliserer efterspørgslen mod andre EU-lande, der ikke nødvendigvis har samme mængder hvede til eksport på nuværende tidspunkt af sæsonen. En medvirkende faktor til at presse priserne højere.

Sojamarkedet startede i går ugen med negativ fortegn, på bekymringer om den kinesiske efterspørgsel. Markedet havde sat næsen op efter fornyet kinesisk efterspørgsel på amerikanske bønner med fase 1 handelsaftalen på plads. Men den kinesiske interesse for amerikanske bønner har foreløbigt skuffet. AgResource rapporterer at Kina har det meste af deres importbehov dækket frem til april. Dermed kan det vise sig, at den kinesiske efterspørgsel på amerikanske bønner først vil indfinde sig i sensommeren eller på ny høst, da præmierne på de sydamerikanske oprindelser i øjeblikket er attraktive. Det betyder at den amerikanske eksport i øjeblikket halter efter USDA's estimater, om end der stadig er otte måneder tilbage af marketing sæsonen for soja. Sojabønnerne har lavet en dobbelt top i niveauet 9,45 $/bushels og ligner foreløbig noget der har kurs mod 9$.

Sojaskrå

Sojaskrå fulgte også med lavere, og her lukkede marts-terminen under det psykologiske niveau i 300$/ton. Pilen peger ned! Lidt uden for afgrødemarkedet er der i øjeblikket stigende frygt for coronavirussen, om i går kostede det 9. kinesiske offer. Samtidig har det har spredt sig til USA, efter en amerikaner har rejst i området omkring den kiensiske by, Wuhan. Kineserne fejrer det kinesiske nytår fra på fredag til og med torsdag i næste uge, og det betyder mange rejsende og forhøjet risiko for, at epidemien spreder sig. Særligt kinesiske hoteller, restauranter og luftfartsselskaber mærker konsekvenserne af den mystiske virus, der i går faldt tungt i det kinesiske marked.