Den danske andelsbevægelse har mere end 100 år på bagen, men hvordan følger andelsbevægelsen med i en tid, hvor forbrugernes vaner ændrer sig hen over natten, og hvor nye trends løbende ser dagens lys?

Det vil Asger Krogsgård, formand for Danske Slagterier, Jørgen H. Mikkelsen, formand for Danish Agro, og Christian Lund, formand for LF Kvæg, komme med deres bud på den 21. november i Jysk Arena i Silkeborg. Her samles midt- og østjyske landmænd til en landbrugskonference om fremtidens landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi er i gang

Andelsselskaberne er ifølge en pressemeddelelse om arrangementet i fuld gang med at tilpasse sig udviklingen og det nye, der efterspørges på markedet både herhjemme og i udlandet. En af de store nye dagsordener er bæredygtighed.

- De store andelsselskaber herhjemme er i den grad med til at sætte dagsordenen. Der bliver lavet grønne certificeringer og opgørelser på bedrifterne, og der kommer et større fokus på elektronisk sporbarhed, som særligt efterspørges i Asien. I Danmark har vi tillid til, at de produkter, vi køber i supermarkedet, er i orden, men det er anderledes, når vi kommer uden for landets grænser. I Asien efterspørger forbrugerne, at vi kan vise - og dokumentere - full-line produktion fra jord til bord. Det arbejder vi på at kunne levere inden for det næste år gennem QR-koder på vores produkter, fortæller Asger Krogsgård, formand for Danske Slagterier.

Han tilføjer, at hvis vi forsat skal have den landbrugsproduktion, vi har i dag, er det nødvendigt, at andelsselskaberne håndterer forbrugernes krav i tæt parløb med landmændene - og under deres ledelse. Vi er nødt til sammen at udfordre den struktur vi har i dag, understreger han.

Konkurrence på lige vilkår

De danske andelsselskaber er oppe mod store udenlandske selskaber, der ejer - og kan stille krav til - alle led i processen. Sådan er det ikke i Danmark, og det gør det ifølge pressemeddelelsen svært for de danske selskaber at konkurrere på lige vilkår.

- Andelsselskaberne er nødt til at forholde sig til forbrugernes krav og finde nye løsninger i dialog med andelshaverne. Det kræver et tæt samarbejde i processen, så landmanden forstår nødvendigheden af tiltag som for eksempel grønne certificeringer. Hvis vi i Danmark vil være med i konkurrencen, skal afsætningsleddet have medbestemmelse i opdrættet. Hvis det ikke lykkes, bliver det svært at sælge højprisvarer, mener formand for Vejle-Fredericia Landboforening, Nis Hjort, som er en af arrangørerne bag landbrugskonferencen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over oplæg om fremtidens andelsbevægelse, byder konferencen på indspark om fremtiden klima og fremtidens finansiering.

Bag konferencen står syv midt- og østjyske foreninger: Landboforeningen Midtjylland, Østjysk Landboforening, Landboforeningen Odder-Skanderborg, Landboforeningen Kronjylland, Vejle-Fredericia Landboforening, Østjydsk Familielandbrug, Familielandbruget MIDT-Jylland.