Abonnementsartikel

Fritzmeier kommer med en billigere udgave af deres Isaria-sensorsystem.

Agritechnica: Fritzmeier vil i år præsentere et nyt kompakt alternativ til deres sensorsystem kaldet Isaria, som nu bliver til Isaria Pro Active. Det nye system går under navnet Isaria Pro Compact og er en billigere løsning, med henblik på de mindre bedrifter.

Systemet måler kontinuerligt på afgrødernes biomasse og kalibreringen sker automatisk under kørsel på marken. Systemet er med til at muliggøre gradueret tildeling af for eksempel gødning eller under sprøjtning, ved hjælp af enten ny målinger eller tidligere målinger af afgrøderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pro Compact-løsningen er bygget op med to mindre enheder som monteres direkte på traktorens førerhus, og typisk på spejlarmene. Derudover monteres der en reference-sensor, som måler det indfaldne lys og denne enhed monteres på taget af traktoren. Årsagen til denne reference-sensor er at Pro Compact-systemet ikke er udstyret med LED-teknologien som er i Pro Active-systemet. En af grundene til dette er for at skabe et billigere produkt, men uden at gå på kompromis med sensor-teknologien som er den samme i begge systemer. Forskellen på de to systemer er at Pro Compact-systemet kun kan benyttes under dagslys, så det er ikke muligt at køre i mørke, hvorimod Pro Active-systemet kan benyttes hele døgnet rundt. Ifølge Fritzmeier er Pro Active-systemet rentabelt ved anvendelse på et areal over 200 hektar, hvorimod Pro Compact-systemet er rentabelt ved benyttelse på et mindre areal. Begge systemer er Isobus-kompatible, men kan også benyttes på maskiner uden Isobus.

rich-media-2
Isaria Pro Compact-sensorene kan monteres på spejlarmene. Pressefoto

Dataoverførsel

Alle data der er indsamlet med enten Pro Active eller Pro Compact-systemet kan deles via onlineværktøjet Isaria Connect. Softwaren giver også mulighed for at oprette specifikke opgaver hjemme fra computeren og derefter kan de overføres til traktorerne og benyttes som tildelingskort til redskaber som understøtter gradueret tildeling. Til deling af data benyttes det åbne system Iso-xml, som gør det muligt at benytte de indsamlet data via andre terminaler.

Systemet beregner planternes nuværende udviklingsstadium ved at tage op til 2.000 målinger i sekundet, det er med til at give den mest præcise beregning og derved med til at give det bedst mulige beregninger for hvilken tildeling der skal udføres i øjeblikket.

8 euro pr. hektar

Den tyske landmand Thorsten Reim driver i dag 270 hektar med korn og raps, og benytter sig af systemet Pro Active for at udnytte potentialet i jorden og planterne bedst muligt. Udover at benytte systemet på egen jord, kører han på 200 hektar ved naboer hvor han også benytter systemet. Naboerne betaler 8 euro svarende til 60 kroner.

- Jeg benytter systemet under sprøjtning og gødningstildeling hos mine naboer, og de er villige til at betale for der service jeg leverer med dette udstyr, siger Torsten Reim.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Thorsten Reim benytter sig af systemet Pro Active for at udnytte potentialet i jorden og planterne bedst muligt. Foto: Emil Samsø Møller

Torsten benytter også data fra systemet under såning, da han mener at en gradueret tildeling også har en effektivt ved såning.