Der er ikke langt fra den danske grænse til den tyske by Hannover, som hvert andet år er hjemstedet for verdens største indendørs landbrugsmaskinudstilling, hvor der altid ligger en massiv nyhedsdyne over det 40 hektar store område med et utal af haller, som alle rummer maskineri og teknik til det moderne landbrug.

I år var ingen undtagelse, og nyhederne stod i kø for at få lov at slippe ud til de knap 447.000 besøgende gæster.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud af de mange besøgende var 140.000 besøgende fra andre lande end Tyskland.

Holland var det land, som næstefter Tyskland havde flest besøgende, og på en tredjeplads kommer Danmark.

11.732 danskere lagde vejen forbi Agritechnica 2019 i Hannover. Derudover lå Danmark med i top 10 over de lande med flest udstillere, da hele 59 danske stande var at finde på Agritechnica 2019.

Dansk tilkendegivelse

Stort set alle danske stande havde nyheder med i enten stor eller lilla skala.

To af dem blev belønnet med sølvmedaljer i Agritechnicas eftertragtede medalje-regn, hvor der uddeles guld- og sølv-medaljer de mest innovative nyheder. Der blev uddelt én guld medalje og 39 sølvmedaljer. Danske Samson Agro og danske GreenTec løb hver med én medalje, og der kan læse mere om hvilke nyheder de fik medaljer for HER.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
John Christensen fra GreenTec fanget på Agritechnica 2019 med beviset på sølvmedaljem for Scorpion armklipper. Foto: Emil Samsø Møller.

Det er ganske flot, at to danske virksomheder er med blandt de i alt 40 medaljer, som blev tildelt på messen.

Men faktisk er endnu en af de tildelte medaljer også med danske rødder: Det drejer sig om Fendt Ideal 10T mejetærsker, der blev tildelt sølvmedalje for Ideal-Drive, som er joystick, der erstatter rattet. Ideal-Drive er udviklet og testet af danske DanFoss på Als.

Test og kørt i Danmark

Men det var ikke kun på de danske stande, at der var danske nyheder. På de store udlandske stande, var der flere nyheder, som på en eller anden måde havde et dansk præg.

Eksempelvis viste hollandske Ploeger den selvkørende rive, som har kørt test hele året i Danmark.

Fendt fremviste den nye Ideal T10 mejetærsker, som både er udviklet og testet i Danmark. Claas viste den nye Lexion-serie, som også har kørt i Danmark i høsten 2019 - og vist også flere år inden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det samme gælder mange traktornyheder, som hemmeligt testes i Danmark.

Når man snakker med de store producenters udviklingsafdelinger, så skyldes det primært, at det danske landbrug er ideel til test.

rich-media-5
Agcos Ideal mejetærsker under test i den danske høst. Foto: Morten Damsgaard.

Dels er sæsonen kort, udbytterne høje og fugtigheden ofte i top. I branchen siger man, at hvis en mejetærsker kan høste i Danmark, så kan den høste over hele verden.

Det samme gælder traktor og finsnitter. De danske testkører er ikke bare veluddannet og dygtige chauffører, de har også ideer til videreudvikling af de maskiner de kører med - og så er man sikker på, at hvis en testmaskine har problemer, så bliver det rapporteret videre.

Fælles front

Der er ingen tvivl om, at kvadratmeter-prisen på Agritechnicas udstillingsområde er høj, og blandt andet derfor gik 10 danske virksomheder sammen om én stor fælles stand på messen, hvor hovedtemaet var landbrugssoftware og teknologier til præcisionsjordbrug. Den fælles danske stand var arrangeret af det danske generalkonsulat i Hamborg og CFU, en del af Danish Export Association, der i mange år har arbejdet sammen om danske fællesstande på tyske messer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen bag den danske fællesstand er, at de danske virksomheder får mulighed for at stå på en større og mere opsigtsvækkende stand med god placering, som tiltrækker mange besøgende.

rich-media-7
Den danske ambassade stand på Agritechnica 2019. Foto: Morten Damsgaard

Fra danske til hele verdenen

I System & Components hallerne var der også en anden fælles dansk stand i form af Moller International, som blandt andet udstiller danske virksomheder der vil internationalt ud som komponentleverandør.

Danske Per Møller er manden bag firmaet, som fortæller, at Agritechnica var en rigtig god messe.

rich-media-8
Per Møller fra Moller International fortæller om en gigantisk succes for de kunder han repræsenterer på Agritechnica 2019. Foto: Morten Damsgaard.

- Vi har fået 210 konkrete henvendelse på baggrund af Agritechnica, som der er blevet taget fat på sidenhen, så det har været en meget stor succes.

- På vores stand kunne de danske komponent-virksomheder får et udstillingsvindue til de helt store internationale producenter, og det har vist sig at være rigtigt positivt.

rich-media-10
Moller International repræsenterede flere danske producenter af komponenter, som eksemeplvis hydraulikstemple-producenter. Foto: Per Møller.