Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Sojakomplekset blev i går dagens vinder i et mindre surt marked, supporteret af opmuntrende overskrifter i forholdet mellem USA og Kina. Her forlyder det, at Kina fortsat vil støtteopkøbe amerikansk svinekød og sojabønner ved at give toldfritagelser på 2-3 mio. tons til adskillige indenlandske statslige og private virksomheder, ifølge rapporteringer fra landets statslige nyhedsagentur, Xinhua. Toldfritagelserne har været med til at understøtte sojabønnerne, som i fraværet af den kinesiske import, har handlet med en rabat til sojabønnerne i Sydamerika, en rabat som nu indsnævres. På den anden side vil det ikke ændre på det faktum, at det kinesiske forbrug er stagneret og importen faldende, primært som en konsekvens af afrikansk svinepest i landets store svinebestand. Mens sojabønnerne igen har fundet sig til rette i niveauet omkring 9$/bushel, så kæmper sojaskråen med at bryde ud af sit snævre handelsinterval mellem 290-300$/ton. På den korte bane kan de amerikanske sojabønner blive løftet af kinesiske indkøb, men på den mellemlange bane, er det svært at se, hvad der skal løfte priserne fra nuværende niveau, i takt med at de sydamerikanske præmier bliver lavere, en amerikansk høst lige rundt om hjørnet og udsigt til en rekordproduktion ud af Sydamerika, hvor produktionsestimaterne i øjeblikket lyder på mellem 119,7-125,7 mio. tons.

I kornmarkedet var priserne under pres på USDA's opjustering af de amerikanske majskonditioner på 2%point mandag aften, hvor 57% kategoriseres som værende i god/meget god stand. Majsen i Chicago endte med at blive trukket højere af det stigende sojakompleks, kombineret med, at de første bekymringer om frostgrader begynder at indtræffe. I hveden er denne uge, modsat sidste uge, startet anderledes stille, hvor en række store importnationer meldte deres ankomst, og var med til at stabilisere hveden. Prognoserne ud af Australien ser ikke ud til at bedres, men en lavere produktion er allerede indregnet i markedet, og spørgsmålet er, hvor meget mere de kan overraske til den negative side. I Argentina estimerer private kilder, at tørke i landets hvedebælte har skåret 2-3 mio. tons af produktionsestimaterne på 19- 20 mio. tons. Tørlagte vejrprognoser skaber bekymringer for, at udbytterne kan være yderligere under pres. Det ser ud til at efterspørgselsbilledet er tilstrækkelig til at stabilisere priserne, mens der på den korte bane mangler en katalysator til at løfte priserne betydeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapsfrøene har den sidste uges tid stabiliseret sig i underkanten af 390 ?/ton, men har klaret sig godt i et vegetabilsk marked, hvor både soja-, palme- og råolien har været under pres. Det har imidlertid ikke været nok til at sende rapsfrøene betydeligt lavere, der opretholder positiv momentum. Rapsfrøene virker til at blive supporteret af positive nyheder, mens de negative nyheder ikke har samme effekt, og blot får priserne til at konsolidere sig. Vi finder på den baggrund stadig det tekniske billede for rapsfrøene positiv.