Abonnementsartikel

Det er altid en fordel at få foretaget analyser af ens korn, men i år er det på grund af de forskellige kvaliteter af kornet særligt vigtigt. Sådan lyder budskabet fra grovvarekoncernen Danish Agro,

For særligt landmænd, der blander deres eget foder, er det i år vigtigt at få foretaget analyser af ens korn.

- Hvis landmanden skal opnå en optimal fodring af sine dyr, er det helt essentielt at kende sit foder og dermed vide, hvad dyrene fodres med. Og i år er dette særligt vigtigt, da der mange steder i landet har været meget store udsving i vejret, hvilket har haft markant indflydelse på kornets kvalitet for dem, der har høstet over en længere periode. Her vil det være en betydelig fordel at få foretaget flere prøver af ens foderkorn fra de forskellige høsttidspunkter, så landmanden ved, hvad der rent faktisk ligger på lageret, påpeger Direktør i Danish Agro, Henning Fogh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Råd og vejledning

I Danish Agro rådes over professionelt udstyr og medarbejdere til at foretage analyser af de kornprøver, landmændene indleverer, samt specialister, der står klar med råd og vejledning, hvis landmanden har spørgsmål. Men det er op til den enkelte landmænd at sørge for at få taget kornprøverne, og for hjemmeblanderne er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan være stor forskel på kornets protein- og energiindhold fra år til år, skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

- Vi har de seneste tre år set tre forskellige slags høst. Proteinindholdet for byg og hvede ligger fint i år med et tal mellem den store høst i 2017, hvor proteinindholdet var til den lave side, og den lille høst i 2018, hvor proteinindholdet generelt var højt, påpeger Henning Fogh og tilføjer:

- Der er ikke høstet helt færdigt i hele landet endnu, men det er på sidste vers. Det korn, der er høstet, inden der pludselig kom meget regn, er af rigtig fin kvalitet, og de fleste steder har udbyttet været over en gennemsnitlig høst. Udbytte og kvalitet er faldet en smule for det, der er høstet, efter der kom regn, for kornet var modent, men det har tabt sig, og kvaliteten er mere svingende. Vi har i nogen tilfælde for eksempel set partier med spirer i, men overordnet set er vi godt tilfredse og det ser generelt fornuftigt ud, lyder vurderingen af kvaliteten af årets høst fra Henning Fogh.