Lyt til artiklen:

Læggekartofler vækststandses mekanisk

00:00
Hastighed: ???x
04:14

På den midtjyske hede ved Ikast ligger landbrugsvirksomheden PMJ Agro, der ejes og drives af Per Jacobsen. I dag dyrker de i PMJ Agro 1600 hektar landbrug, hvoraf cirka 500 hektar dyrkes med kartofler til pulver og mel. Derudover dyrker de maltbyg, rug og hvede.

Det kræver stor dygtighed og erfaring at dyrke kartofler, og i fremtiden bliver det ikke nemmere at være kartoffelavler. Der kommer færre midler til rådighed til at bekæmpe sygdomme, og lige nu ser det også ud til, at det er slut med at nedvisne kartofler med Reglone, det skriver Wekoagro Machinery i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes, at der kun søges dispensation til Reglone i certificerede læggekartofler.

Reglone-dispensation søges kun til certificerede læggekartofler i 2024

Se også:

Reglone-dispensation søges kun til certificerede læggekartofler i 2024

Kartoffelavler Per Jacobsen er dog fortrøstningsfuld, når det kommer til alternativer til den kemiske vækststandsning.

- Det alternativ, som vi har testet til nedvisning med Reglone, er aftopning samt at køre med Mizuki efterfølgende. Det har vi haft gode erfaringer med de sidste par år, så vi er allerede klar, selvom der ikke kommer en dispensation i år, siger Per Jacobsen og fortsætter:

- Min fornemmelse er desuden, at stemningen i branchen generelt vejer hen imod, at vi godt kan klare os uden Reglone i stivelseskartofler. Men det er klart, at de avlere, som leverer læggekartofler til eksport, oplever et større problem.

Det bedste alternativ til nedvisning

Wekoagro Machinery har været en del af nogle af de aftopningsforøg, der er blevet lavet de seneste år i Danmark sammen med blandt andre Kmc og Seges Innovation. Her har aftopning også været testet, og ifølge produktspecialist for kartoffeludstyr, Claus Holm, er metoden lige nu det bedste alternativ til at nedvisne med Reglone.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bedste alternativ lige nu er at foretage en aftopning. Efterfølgende kan man sprøjte stænglerne med et middel, som eksempelvis Mizuki. Det er dog vigtigt, at man sørger for at placere sin bladmasse mellem rækkerne i kartoffelmarken. For hvis toppene ligger oven på knoldene, er der en risiko for smittespredning, hvis det begynder at regne, forklarer Claus Holm.

Danske Kartofler: Vi skærer Reglone ind til det højst nødvendige

Se også:

Danske Kartofler: Vi skærer Reglone ind til det højst nødvendige

Claus Holm fortsætter med en bemærkning om, at der selvfølgelig vil være en indlæringsperiode, når man skal til at arbejde med nye metoder i marken.

- Vi ved udmærket godt, at der kommer til at være en indlæringsperiode for mange kartoffelavlere i løbet af den kommende tid. Det er derfor vigtigt, at man som avler rådfører sig med sin rådgiver og maskinleverandør for at finde netop den løsning, der passer bedst til avlerens behov, siger Claus Holm.

God service og rådgivning

Claus Holm og Wekoagro Machinery får også pæne ord med på vejen fra Per Jacobsen, som har brugt Wekoagro som sparringspartner, inden han selv valgte at gå i gang med at bruge mekanisk vækststandsning på bedriften.

- Claus fra Wekoagro Machinerys afdeling i Bording har hjulpet os meget, da vi skulle finde alternativer til nedvisning. Han anbefalede os aftopning, som vi siden har forsøgt os med, og det alternativ har vi været glade for. De seneste års overgangsperiode har givet os mulighed for at lære den nye metode at kende, så vi er helt klar til at fortsætte med mekanisk vækststandsning i fremtiden, siger Per Jacobsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ole vælger gasbrænding til vækststandsning af spisekartoflerne

Se også:

Ole vælger gasbrænding til vækststandsning af spisekartoflerne

Per Jacobsen forklarer desuden, at han er glad for de maskiner, som de sælger og servicerer ved Wekoagro Machinery, og som han mener er af høj kvalitet. Blandt andet har han for femte gang købt en AVR-optager og for nyligt også en maskine fra AVR, der kan sortere sten fra kartoflerne, når de skal leveres til fabrikken.

- Når man har så mange hektar med kartofler, skal maskinerne køre hele tiden i løbet af sæsonen. Konstruktionen af maskinerne er simpel, så de er nemme at holde i gang. Men hvis vi alligevel oplever et problem i løbet af sæsonen, står Wekoagro Machinery her altid inden for en halv time, og det er en stor og afgørende faktor for mig, siger Per Jacobsen.

Konsulent: Så er det altså med at komme ud af starthullerne

Se også:

Konsulent: Så er det altså med at komme ud af starthullerne