Abonnementsartikel

Risikoen for voldsomt vejr spillede ind på Sven Jensens beslutning om at høste vinterbyg en måned før normal tid.

- Man skal hverken lytte til naboer eller konsulenter, men bruge sin egne øjne, siger den 81-årige gårdejer Sven Jensen. Selv om det var en hel måned før normal høsttid besluttede han sig for at bjerge vinterbyggen allerede i den forgangne weekend.

Sven Jensens gård ligger på Kegnæs ud mod Flensborg Fjord, og denne geografiske placering spillede ind på beslutningen om at høste vinterbyggen på det usædvanlige tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores placering ud mod vandet betyder, at vi er mere udsat for blæst. Det kan jo få strået til at lægge sig eller aksen til at knække, så jeg besluttede, at der skulle høstes nu, siger Sven Jensen. Men det spillede også ind på beslutningen, at vejret generelt har udviklet sig til at blive stadig mere svingende og voldsomt. Dette lurede i baghovedet på den erfarne landmand, da mejetærskeren blev kørt på arbejde.

rich-media-2
Vinterbyggen på Kegnæs var klar til høst i weekenden. Vandprocenten lå mellem 14,5 og 16,5. Foto: Peter Andersen.

- Man kigger sig jo lidt rundt om i verden, hvor der det ene sted er oversvømmelse og det andet sted tørke. Vejret svinger voldsommere i dag end da jeg var ung. Både når det gælder blæst, regn og temperaturer. Så man skal tænke sig om, lyder det fra Sven Jensen.

Hans jord er en god blanding af sand, ler og muld, og han har benyttet den samme sort vinterbyg gennem mange år. Weekendens høst skal bruges til foder, og med vandprocenter på mellem 14,5 og 16,5 er Sven Jensen godt tilfreds med kvaliteten.