Lyt til artiklen:

Første vinterbyg er i hus: Udbyttet er bedre end frygtet

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Hvor hård har forsommerens tørke været ved afgrøderne, og dermed høsten? Det spørgsmål får mange svar på landet over i disse dage, og efter de første vinterbyg-marker er blevet høstet, har Velas et bud, det skriver de i en pressemeddelelse.

Den gode nyhed er ifølge Peter Mark Nielsen, som er svinekonsulent i Velas med stor erfaring inden for især foder, at det ikke er gået så galt, som man måske kunne have tænkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Generelt er høstudbyttet bedre end frygtet. De resultater, som vi har fået ind nu, ligger ret tæt på et gennemsnitsår, fortæller Peter Mark Nielsen.

Selvom udbyttet ud fra de første resultater ser ud til at være fornuftigt, er det dog ikke ensbetydende med, at selve produktet er lige i skabet.

- Én ting er udbyttet, noget andet er selve indholdet. Tilbagemeldingerne går på, at kernerne er små, hvilket ofte er ensbetydende med et lavt energiindhold, fortæller Peter Mark Nielsen.

Herudover er det ifølge konsulenten vigtigt at have for øje, at resultaterne er foreløbige.

- At det første vinterbyg ser fornuftigt ud, er ikke ensbetydende med, at resten af høsten ikke godt kan være hårdere ramt af tørken. Det må vi vente med at få svar på, fortæller Peter Mark Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få analyseret kornet

Konsulenten understreger desuden, at tørken har ramt forskelligt rundt omkring i landet, og derfor formoder han, at både udbytter og indhold i kornet vil svinge meget fra landsdel til landsdel.

- Derfor er det utroligt vigtigt at få lavet analyse af kornet, inden du begynder at fodre med det. En hurtiganalyse for vand og protein vil i første omgang være nok, og når du har analysen på plads, skal foderblandingerne rettes til, siger han.

Fordi vinterbyg ofte giver udfordringer med formaling og brodannelse i siloer og foderkasser, anbefaler Peter Mark Nielsen, at man i år får kigget på, om byggen er som ønsket.

- I år, hvor kernerne nogle steder ser ud til at være mindre end normalt, vil problemet med formaling og brodannelse formentlig blive større. Derfor er det frem med bygholmsigten for at se, om foderet er formalet som ønsket. Er der brodannelser, kan det være nødvendigt at få en lidt grovere formaling i en kort periode, siger han og understreger:

- Den tabte produktivitet ved grise, der ikke får foder, er større end gevinsten ved fint formalet foder, siger han.