Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Sojakomplekset førte i går an med stigninger oven på et par relativt rolige handelsdage med offentliggørelsen af de ugentlige amerikanske tilsåningstal mandag aften, og tirsdagens WASDE-rapport. Ingen af disse nyheder var indledningsvist prisunderstøttende, men i går kom en let prisreaktion. Den seneste opgørelse over fondenes positioner viste, at de spekulative penge fortsat var indehavere af solgte sojabønnepositioner på den gode side af 100.000 kontrakter. Stigningerne blev udløst short covering, på spekulationer om, at USDA i den kommende WASDE-rapport d. 11. juli, vil sænke sine estimater for de amerikanske udbytter. Mens ustoppelig regn i Midtvesten fik det amerikanske landbrugsministerium til at sænke majsudbytterne drastisk, så bibeholdte de udsigterne for sojabønnerne uændret, dog med den bemærkning, at ugunstigt vejr har forsinket tilplantningen denne sæson. Andre ting, der kan have været med til at trigger stigningen i sojakomplekset, er aflysningen af den amerikanske toldtrussel mod Mexico. Her er Trump tilfreds med de tiltag som Mexico har indvilliget i at foretage, herunder at sørge for at sende tropper til grænsen for at bremse flygtningestrømmen, samt sørge for at huse de mange flygtninge, der søger asyl i USA indtil deres sag er afsluttet.

Aftalen med Mexico skaber spirende optimisme for, at fokus igen rettes mod Kina, hvor første skridt er et møde mellem Trump og Xi Jinping ved G20-topmødet senere på måneden. Trump fortalte mandag på amerikansk TV, at yderligere 300 mia. $ importvarer bliver pålagt tariffer, hvis Xi Jinping ikke dukker op til forhandlingerne ved G20 mødet. Udsigterne på den længere bane forbliver dog afdæmpet for sojakomplekset, med, indtil videre, gode produktionsudsigter for såvel USA og Sydamerika, mens den kinesiske efterspørgsel på amerikanske bønner er vigende. Stigningerne i sojakomplekset trak den amerikanske hvede og majs med højere, lige som der igen er udsigt til regn i Midtvesten henover weekenden, dog efterfulgt af en lang periode med tørvejr, hvis prognoserne holder stik. De europæiske hvedepriser kørte sit eget løb og lukkede uændret. Tørke fortsætter i det sydlige Rusland, mens forholdene ellers er fornuftige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Australien kæmper man med tørke for 3. år i træk, og det fik onsdag ABARES til at sænke produktionsudsigterne for kommende hvedehøst med 11 procent til 21,2 mio. tons. I øjeblikket er der kun lige tilstrækkelig fugt i jorden til, at afgrøderne kan etableres, og det gør dem afhængige af snarlig nedbør. Selvom estimaterne repræsenterer en produktionsfremgang i forhold til den seneste høst på 3,9 mio. tons, så vil det stadig være 3. år i træk med en produktion under 10- årsgennemsnittet. ABARES sænkede også sine forventninger til landets canolaproduktion med 1,11 mio. tons til 2,57 mio. tons, men stadig en stigning på 400.000 tons i forhold til seneste høst. Ud over tørken, der også har påvirket tilsåningen af oliefrøene, så er canolaen samtidig udfordret af en relativ bedre produktionsøkonomi i at dyrke byg, og det har fået landmænd til at skifte fra canola til byg. Den globale rapsproduktion vil være under pres for kommende sæson, men lave priser på substituerende produkter holder priserne i kort snor.