Da den sønderjyske skrabehøns-producent og planteavler på Barkholt, Nis-Jørn Diederichsen, besluttede sig for at investere i egen spreder til at sprede bedriftens hønsemøg, faldt valget på en for ham ukendt spreder.

- Efter at have haft en maskinstation til at sprede de årlige 3.000 ton hønsemøg, besluttede jeg mig for selv at købe en spreder, fortæller den sønderjyske landmand om baggrunden for købet af en 27 kubikmeter Jeantil staldgødningsspreder på tre aksler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var både et behov for rettighed og en sikkerhed for en optimal spredning, der gjorde, at vi købte en spreder selv. Vi fuldgødsker nemlig kali og fosfor med hønsemøget, og supplere med flydende kvælstof efterfølgende, fortæller Nis-Jørn Diederichsen.

Høj udstyrsniveau

- Grundet gødningsværdien af hønse-møget ville vi have en spreder med et højt udstyrsniveau, og det synes vi, at vi fandt til meget fornuftige penge hos Jeantil.

Sprederen er udstyret med vejeceller og doseringscomputer. Desuden er der kantspredning til begge sider på maskinen, og hydraulisk undervogn, hvor forreste aksel kan hæves samt tvangsstyring af forreste og bagerste aksel.

- Det er virkelig behageligt, at vi blot skal indtaste antal ton pr. hektar, og så doserer sprederen automatisk efter det, fortæller Nis-Jørn Diederichsen.

Han fortæller også, at man ikke i forvejen kendte til Jeantil-produktet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kendte dog ikke til produktet på forhånd, men da vi har nogle vogne fra Brdr. Holst Sørensen, som er importør af det franske mærke, så turde vi godt købe den for os ukendte spreder, fortæller Nis-Jørn Diederichsen.

Han fortæller, at Brdr. Holst Sørensen har levet rigtig godt op til det serviceniveau, man kendte fra tidligere:

- Der var lidt småjusteringer ved spredevalserne, men det fik man hurtigt styr på hos Brdr. Holst Sørensen.

Stor volumen

Grunden til at man investerede i en tre akslet spreder skyldes den til tider lange transportvej for sprederen.

- Vi læsser al vores møg fra et gødningshus, og da det ikke er alle marker, som er placeret rundt om ejendommen, kan det godt give en lang transporttid, og derfor var det meget vigtigt for os at have så meget med som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man havde alligevel traktoren til at stå, som kunne køre med sprederen, og det samme gjorde sig gældende for læssemaskinen:

- Vi har en knækstyret teleskoplæsser, som passer fint til læsningen af den noget høje spreder.

- Når først der er kørt lidt af sprederen i mark, så kan den forreste aksel hæves op, hvilket giver en god vægtfordeling til traktoren. Jeg troede egentligt ikke i begyndelsen, at det havde ret meget at sige, men jeg er blevet meget overrasket over, hvor meget det egentligt betyder.

Spredning på 12 meter

Hos Barkholt driver man 300 hektar planteavl næsten udelukkende med vintersæd, og derfor kører sprederen mest om efteråret, men dog også om foråret oven på vintersæd.

- Vi har 36 meter plejespor på vores jorde, og derfor kørte vi i begyndelsen med 18 meter spredebredde på sprederen, men jeg må indrømme, at det går langt bedre på 12 meter. Det har såmænd ikke noget med sprederen at gøre, men mere med materialet, påpeger Nis-Jørn Diederichsen, som mener, at det gør sig gældende generelt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle spredere kan mere eller mindre sprede materialet bredt, og ensartet, men det afhænger fuldstændig af materialet, og jeg kan se, at vi opnår langt det bedste resultat ved at sprede ud på maksimalt 12 meter.

- Hvis materialet ikke er ensartet nok til at sprede bredere ud, så skal man ikke forsøge sig frem med det.