Lyt til artiklen:

Ukrainske Technopol kan halvere gødningsforbruget

00:00
Hastighed: ???x
01:22

Abonnementsartikel

Den ukrainske maskinproducent VK Technopol udstiller en gødningsmaskine på Agromek, der med præcis placering af flydende gødning kan halvere forbruget.

På Agromek stand M9851 udstiller den ukrainske maskinproducent VK Technopol, og forrest på standen står en ret særpræget maskine set med danske øjne - kaldet Yukon.

Den ligner en kombination af en trailersprøjte og en plænelufter, og Technopol påstår at den kan reducere gødningsforbruget ved at placere den flydende gødning præcist ved afgrødens rødder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Yukon er opbygget med en tank på 3000 liter, og forrest er placeret en række tallerkner med pigge på. Under arbejdet sænkes tallerknerne ned på jorden, og piggene der stikker ned i jorden sprøjter den flydende gødning ud i korrekt dybde.

Gødningsmaskinen Yukon kan bruges både før og efter såning, for eksempel i foråret når der gødes vinterafgrøder. I følge producenten Technopol kan man halvere sit gødningsforbrug, fordi gødning tildeles ved rødderne, istedet for at blive strøet ud over afgrøden og derefter selv skal finde ned til rødderne.

rich-media-2
Tallerknerne kører ovenpå jorden, og piggene sørger for at tildele flydende gødning ved afgrødens rødder. Foto: Uffe S. Kristensen.

Tallerknernes indbyrdes afstand kan varieres fra 25-70 centimeter, for at tilpasse til for eksempel kornafgrøder, eller rækkeafgrøder som majs og raps.

Yukon kan fås i arbejdsbredder på 6, 9 og 12 meter, arbejdskapaciteten er opgivet op til 16 hektar pr time på 12 meters versionen.