Lyt til artiklen:

125 cm sektionskontrol på Rauch Aero bomspreder

00:00
Hastighed: ???x
02:19

I efteråret 2021 lancerede Rauch bomsprederen Aero 32.1, der blev en relancering af den liftophængte bomspreder, der ellers blev taget af programmet i 2007 på grund af manglende interesse.

Teknologien til bomsprederen blev dog ikke lagt i graven, da Rauch sideløbende med centrifugalsprederen, har tilbudt en bugseret bomspreder på op til 36 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aero 32.1 er udstyret med en beholder på 3.200 liter, og kan fås i arbejdsbredder op til 30 meter, der indtil nu kan opdeles i fire sektioner.

Nu er der mulighed for at udstyre Aero 32.1 med Multirate, hvor de fire udmadere der med seks valser kan køre uafhængig dosering, hvilket betyder at bomsprederen nu kan køre med i alt 24 sektioner, svarende til antallet af gødningsdyser på en 30 meter bom.

rich-media-2
De fire udmadere består af seks valser, én til hver dyse, der kan dreje uafhængigt af hinanden. Foto: Helge Plougmann Nielsen.

- Systemet blev vist på Agritechnica i 2019 hvor det også fik sølvmedalje, og implementeres nu på Aero som vi har haft i cirka et år. Der har været stor interesse for Aero herhjemme, men har været hæmmet af kun at have fire sektioner.

- Fra foråret 2023 er det nu muligt at køre både sektions- og tildelingskontrol på dyseniveau, altså for hver 125 cm, fortæller Per Monk Rasmussen der er produktchef hos Maskinhandler Indkøbsringen, MI, der importerer Rauch i Danmark.

En stor fordel der i forvejen er med bomsprederen er, at den ikke er så vindfølsom som en traditionel centrifugalspreder, og samtidig kan udføre 100 procent tildeling helt ud til markskel uden nævneværdig risiko for spredning ud over skel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Bomsprederen er ikke så vindfølsom som traditionel centrifugalspreder, og kan køre 100% tildeling helt til skel. Foto: Helge Plougmann Nielsen.
Rauch lancerer liftophængt bomspreder

Se også:

Rauch lancerer liftophængt bomspreder

Billig gødning

Modsat centrifugalspreden stiller bomsprederen ikke krav til gødningskvaliteten, og kan sprede lavkvalitetsgødning og mekanisk blandede gødninger jævnt i hele arbejdsbredden.

Det giver mulighed for at købe billigere gødninger, der er med til at mindske tilbagebetalingstiden på bomsprederen, der er dyrere i indkøb end centrifugalspreden.

Aero 32.1 er ligeledes ideel til etablering af efterafgrøder, da den kan håndtere alle frøstørrelser.

Rauch Aero 32.1 modtog sølv-medalje på Landsskuet 2022, og er en 1-stjernet nyhed på Agromek 2022.