Arrangørerne regner med, at omkring 1.600 til 1.800 besøgende lagde vejen forbi Granhøjgaard i Vognsild i Himmerland lørdag og søndag den 17. og 18. september, da man fejrede 100 års jubilæet for Ford-traktoren.

Arrangøerne bag arrangementet var foruden Jens Ole Kuk Christensen fra Granhøjgaard også New Holland-forhandleren Carl Bay Christensen, Dansk Veteran Traktor Klub samt Motor og Traktorklubben Jylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var lykkes at samle 115 Ford-traktorer på dagene og de mange traktorer var enten udstillede eller kørte i marken og pløjede.

- Den ældste traktor er fra 1918 og den nyeste er fra 2017, så vi har virkelig fået samlet et meget bredt udsnit af Ford-traktorer, fortæller Jens Ole Kuk Christensen, indehaver af Granhøjgaard, hvor han til dagligt driver 200 hektar planteavl - blandt andet med 20 blå-traktorer.

Ægte Ford-show

- Det kan jo ikke lade sig gøre, at stable sådan et arrangement på benene alene, det kræver en stor indsats fra mange mennesker, og jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet, fortæller han og henviser til stor hjælp fra lokalområdet, som har ydet en stor opbakningen til arrangementet.

I løbet af dagene kunne de besøgende opleve seks Ford-traktorer i et kørende show. 'Granhøjgaard Ford-show' kalder de seks herre sig, som laver opvisning på seks af Jens Ole Kuk Christensen restaurerede Ford-traktorer.

- Vi kommer en del rundt i Jylland med showet, som udspringer af de gamle Ford-show, som blandt andet kørte på det daværende Ungskuet i Herning for mange år siden, fortæller Jens Ole Kuk Christensen, om baggrunden for ideen til et opvisningsshow på de ældre Ford-traktorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere sjældenheder

Dagene bød på flere meget sjældene Ford-traktorer. Blandt andet Jens Ole Kuk Christensens egen Ford FW35, som er hentet hjem fra Austrailien.

- FW-serien er bygget over TW-serien, som vi jo kender fra det danske marked. FW-serien har blot fået monteret et knækled mellem motor og bagtøj, som betyder, at den er blevet knækstyret. Ellers er motor, transmission og inteniøre i kabinen ligesom en TW 35, fortæller Jens Ole Kuk Christensen.

FW-serien er kun bygget for det australiske marked, og der blev blot producerede 49 enheder fra 1986 til 1988, hvoraf den model, som nu står i Danmark er fra 1988.

- Jeg købte den i 2005, da jeg var i Austrailien for at hjælpe en kammerat med høsten. Indtil for nylig har det været den eneste FW-traktor uden for Austrailien, men nu er der også blevet impoteret tre FW-traktorer til Holland samt en enkelt i England, så der findes blot fem FW-traktorer uden for Australien.

Jens Ole Kuk Christensen fortæller, at den fortsat bruges på Granhøjgaard, hvor den blandt andet køre med en harve på den 200 hektar store bedrift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Knækstyret traktorer har altid facineret mig. Den har en langt bedre vægtfordeling end en konventionel traktor med 60 procent vægt på forhjulene og 40 procent på baghjulene, og når der sættes et redskab på, er fordelingen 50/50, som med de fire lige store hjul giver en fantatisk trækhest i marken, uden der skal hænges frontvægte på.

Foruden den knækstyret FW-model, så var der også to Matbro Mastiff knækstyret traktorer, som bygger over to Fordson Super Major, som er sat sammen. Der blev blot producerede 20 enheder, og til Ford-dagene i det nordjyske, var der hele to modeller samlet på pladsen.