Det kræver mod at sige et fast job op og kaste sig ud i en tilværelse som selvstændig, men det er alligevel præcis, hvad Jens Ole Fonnesbæk Nielsen har gjort.

Ved indgangen til 2017 skiftede han jobbet som Fendt-specialist hos Jysk Maskincenter ud med titlen som selvstændig i firmaet Fonnesbæk Maskiner, der dog ikke just er et nystartet firma.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har haft firmaet som fritidsbeskæftigelse i otte år, men nu vil jeg give det chancen på fuld tid. Min familie har også skubbet mig i den retning, fordi jeg brændte for at være selvstændig. Jeg ville fortryde det, hvis jeg ikke gav det et skud, nu hvor jeg havde muligheden, siger Jens Ole Fonnesbæk Nielsen fra spisebordet i familiens hus i Ikast, som også udgør hovedkontoret for Fonnesbæk Maskiner. Ikke nok med at huset danner rammen om Jens Ole Fonnesbæk Nielsen kontor, så var det faktisk det selvsamme hus, der var med til at kickstarte livet som selvstændig.

- Da jeg skulle bygge huset, skulle jeg bruge en rendegraver, og det var lettere for mig, hvis jeg havde et CVR-nummer. Da jeg var færdig med at bruge den, solgte jeg rendegraveren igen, og jeg kunne se, at det kunne jeg skabe en god forretning ud af, siger Jens Ole Fonnesbæk Nielsen, der har gennemført omkring 60 maskinhandler i firmaet i perioden fra 2008 og frem til starten på 2017.

God næse

Og en god forretning er lige præcis, hvad Jens Ole Fonnesbæk Nielsen håber på at skabe med Fonnesbæk Maskiner, der er en enkeltmandsvirksomhed, der handler med landbrugsmaskiner.

Når det kommer til landbrugsmaskiner, så har Jens Ole Fonnesbæk Nielsen erfaringen i orden:

- I starten drømte jeg om at blive landmand, og efter en årrække som driftsleder på en gård med planteavl, blev jeg ansat som maskinsælger i 1997, og siden dengang har jeg været i branchen, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På CV'et finder man salg af både John Deere og Fendt hos Askildrup-Maskincenter og siden hos Jysk Maskincenter. Kendskabet til flere mærker håber Jens Ole Fonnesbæk Nielsen at drage nytte af i rollen som selvstændig. Ideen er nemlig, at han vil udvælge de rigtige maskiner hos landets engro-handlere og sælge dem videre til en skarp pris:

- Jeg har erfaring i, hvad der sælger, og jeg ved, hvad jeg skal se efter, når jeg finder maskiner, siger han og fortsætter:

- Mit mål er at finde de maskiner, der passer til sæsonen, så jeg kan få dem solgt videre i et fornuftigt tempo. Det er min oplevelse, at maskinerne får lov at stå stille på et lager, så slår de rødder.

Lave omkostninger

Når Jens Ole Fonnesbæk Nielsen siger, at han ikke vil have maskinerne til at samle støv på et lager, så giver det næsten sig selv - han har nemlig ikke et lager.

- På sigt drømmer jeg om at bygge en flot udstillingshal, hvor jeg kan have et kontor i hjørnet, men indtil da klarer jeg mig uden et egentligt lager, siger han og understreger, at en stor del af hans tid går med at holde netværket i branchen ved lige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På den måde holder jeg mig opdateret på, hvad der rører sig, og hvor jeg kan finde de rigtige maskiner.

De ikke-eksisterende bygninger er dog en faktorerne i det regnskab, der gerne skal skabe grobund for en god handel - både for Fonnesbæk Maskiner og for kunderne:

- Jeg kan konkurrere på prisen, fordi jeg har så lave omkostninger. Jeg har ikke store lokaler og et stort værksted, jeg skal betale til, forklarer Jens Ole Fonnesbæk Nielsen.

I den klassiske maskinhandler-tankegang lyder det måske helt forkert at sælge landbrugsmaskiner uden man har et værksted til at servicere maskinerne, men den køber man ikke hos Fonnesbæk Maskiner:

- Den traditionelle fortælling om, at landmanden køber maskinerne lokalt og får serviceret maskinerne samme sted gennem hele brugsperioden, den eksisterer stort set ikke mere. I dag er landmænd fremsynede, og de tænker på prisen, og det er her, at jeg kan hjælpe, siger Jens Ole Fonnesbæk Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Min bedste ven

Der er dog også en helt anden grund til, at Fonnesbæk Maskiner ikke skal have et værksted.

- Jeg vil ikke sælge maskiner, som giver reklamationer bagefter. Det stiller nogle krav til, at jeg skal være meget skarp i mit indkøb, men jeg ved, hvad jeg skal kigge efter, siger Jens Ole Fonnesbæk Nielsen, der stadig sidder bag rattet på en traktor mange timer om året, når han hjælper til hos en lokal landmand.

- Samtidig ved jeg også, at hvis jeg køber eller tager maskiner i byt, der først skal en tur på værkstedet, før de kan sælges, så ryger profitten.

Jens Ole Fonnesbæk Nielsen er også åben for at hjælpe med at finde de rigtige maskiner ud fra kundens ønsker - nærmest som en slags maskinkonsulent.

- Jeg vil kun sælge en maskine, som jeg kan stå bag. I virkeligheden spørger jeg mig selv, om jeg ville sælge maskinen til min bedste ven. Hvis svaret er nej, vil jeg heller ikke sælge den til mine kunder, forklarer han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det drejer sig om, at jeg vil give den rigtige rådgivning og finde de rigtige maskiner til den rigtige pris.