I Øster Tørslev nord for Randers ligger der en maskinhandler, der ikke er, som alle de andre.

Lykke Smeden er navnet, og manden bag hedder Martin Lykke. Han åbnede forretningen i andre lokaler i 1998, og i 2010 rykkede Lykke Smeden ind i de nuværende lokaler, der ligger dør om dør med Martin Lykkes privatbolig, og det er der en helt særlig grund til:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der gik noget galt med en af kundernes maskiner udenfor normal åbningstid, så var det jo lettere for mig lige at rende herover og ordne det, end hvis jeg skulle kalde en mand ind på arbejde, siger Martin Lykke, der oprindeligt er uddannet landbrugsmaskinmekaniker.

- Jeg kommer stadig ud på værkstedet og får olie på hænderne ind imellem, men slet ikke så ofte som tidligere, siger han.

Fremtidens kunder

Lykke Smeden er New Holland-forhandler, og i maskinforretningen sælges der desuden grej fra Lemken, Lely, Giant og Grene. Forhandlerlisten er altså langt fra lige så lang, som man ofte ser hos andre maskinhandlere, og det er ikke tilfældigt:

- Jeg tror meget på vigtigheden af at specialisere sig. Man kan ikke blive dygtig til alt, så derfor bliver man nødt til at vælge, siger Martin Lykke, der sammen med de 13 ansatte her planen klar for, hvordan Lykke Smeden skal klare sig i fremtiden:

- Vi er specialister i de ting vi har. Dem er vi gode til, men vi skal også blive endnu bedre, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder en masse kurser og efteruddannelse til personalet, men det er givet godt ud:

- Jeg tror, at servicen bliver det afgørende parameter i fremtiden. For de store landbrug, som vi kommer til at se flere af i fremtiden, er det ikke afgørende, at man handler hos den lokale maskinhandler. Man handler der, hvor servicen er god, siger Martin Lykke og fortsætter:

- Der kommer mere og mere fokus på, hvad én traktortime koster, og her er servicen jo en meget vigtig del.

I dag råder Lykke Smeden over fire servicebiler, så man kan betjene kunder i dækningsområdet.

Skåret ind til kernen

En af de måder, hvor Lykke Smeden adskiller sig fra konkurrenterne, er fraværet af en butik med skruetrækkere, arbejdshandsker og så videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er der to gode grunde til. For det første handler det om at specialisere sig, og vi er gode til at sælge og servicere maskiner - ikke til at drive byggemarked. For det andet lå vores gamle lokaler klods op ad to byggemarkeder, så vi har aldrig haft et behov for at have de ting på hylderne, siger Martin Lykke, der har 1500 kvadratmeter under tag i de nuværende lokaler.

At det er grej og maskiner, der er passionen hos Lykke Smeden, kan man også se, hvis man går rundt om bygningen. Her finder man nemlig den robuste blå HD50-sprederive, som Lykke Smeden selv fremstiller. Riven er blevet fremstillet til det halmfirma, som Martin Lykke driver med Niels Åge Nørager.

- Det er en meget kraftig rive, der eksempelvis kan klare at sprede vådt frøgræs, siger Martin Lykke, der selv har været med til at udtænke riven, som der indtil nu er produceret 11 af.

Det robuste er også gennemgående, når Martin Lykke skal fortælle om de mærker, som han forhandler:

- Jeg synes, at New Holland laver nogle stærke maskiner, og Lemken laver virkelig robust og solidt grej med deres hærdede stål, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Håb om bedre priser

Der er langt fra en nyhed, at mange danske landmænd har mærket krisen kradse i de seneste år. Den krisen er heller ikke gået ubemærket hen hos de danske maskinhandlere, men nu melder mange, at det begynder at gå den anden vej igen.

- Jeg håber, at vi i år kommer til at se stigende afregningspriser til landmændene. Det er nødvendigt, hvis vi skal have vendt bøtten. Hvis priserne stiger, vil det også betyde, at der kommer flere arbejdspladser i erhvervet, hvilket jo er en god ting, siger Martin Lykke.

Den anden store faktor i dansk landbrug er landbrugspakken, der trådte i kraft sidste år. Selve pakken blev dog først vedtaget så sent på året, at mange landmænd ikke nåede at få den fulde gavn af de tiltag, der forhåbentlig vil resultere i øgede udbytter på markerne.

- Jeg håber også, at vi kommer til at mærke effekten af landbrugspakken, så landmændene og erhvervet kan begynde at se fremad og komme helt ud af krisen.