Agro Intelligence er et nyt dansk udviklingsselskab stiftet på grundlag af Kongskilde Industries' Strategiske Udviklingsafdeling, og med den tidligere udviklingschef hos Kongskilde, Ole Green, i spidsen.

Virksomheden udvikler ideer til fremtidens landbrugsmaskiner, og laver både færdige løsninger samt enkelte teknologier. Alle produkter skal sælges videre til både danske og udenlandske maskinproducenter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vi ser frem til at vise stjerne-nyhederne frem på Agromek.

- Ole Green, Agro Intelligence

På Agromek har virksomheden hentet 20 stjerner med hele fire tre-stjernede nyheder.

- Vi ser frem til at vise stjerne-nyhederne frem på Agromek, fortæller Ole Green og tilføjer, at det er første gang virksomheden er på Agromek.

Lille markrobot

Én af de mange nyheder er Robotti, som er navnet på en lille robot til markbrug, som er kåret som en trestjernet nyhed. Robotten er en Europanyhed, og er en selvkørende redskabsbærer, der specielt er tiltænkt operationer i marken med lavt trækkraftbehov som for eksempel rensning i markafgrøder som majs, roer, løg, kål og gulerødder.

Robotti kører på fire hjul med indbygget hydraulisk motor på hvert hjul. I stedet for en lift foran eller bagved bærer robotten redskaberne mellem de to hjulpar. Dermed kan Robotti løfte mere end sin egen vægt. Den har en trækkraft på 50 hestekræfter, og en løfteevne på 750 kilo, mens egenvægten er 600 kilo. Den lave egenvægt minimerer jordpakning og risikoen for strukturskader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med Robottis specielle design er det muligt at ændre dens sporvidde, så den kan tilpasse forskellige bedstørrelser. Arbejdsbredden mellem hjulene kan være mellem 150 centimeter og 300 centimeter.

Robotti styres ved hjælp af en app på en tablet, mens start og stop også kan klares ved hjælp af en app på en smartphone. Operationshastigheden er 6-8 kilometer i timen ved maksimal trækkraftbelastning.

Ideen er, at landmanden har flere små markrobotter i stedet for én stor, og en operatør kan let overvåge tre-fem robotter samtidig.

Automatisk sådybde

En anden trestjernet nyhed er UniDepths, som sikrer en ensartet sådybde på en skiveskærssåmaskine. Formålet med det nye styringssystem er at give landmanden større sikkerhed for en ensartet fremspiring af planterne ved hjælp af en automatisk regulering af såskærs-trykket, lyder det fra Agro Intelligence.

UniDepths kan tage højde for variationer i jordtypen indenfor samme mark og fastholde sådybden uafhængigt af variationer i terrænet, jordbunden, såsædsmængde eller kørehastighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reguleringen af såskærs-trykket sker ved at systemet måler den aktuelle sådybde på de individuelle såskær ved hjælp af sensorer. Nogle sensorer måler det enkelte såskærs position i forhold til sårammen, mens andre sensorer måler afstanden til jordoverfladen.

Ifølge AgroIntelli kan UniDepths anvendes på selv simple såmaskiner og som fabriks- eller eftermontage på alle typer såmaskiner, hvor skærtrykket normalt indstilles manuelt.

Planlæg ruten i marken

IntelliPaths er endnu en trestjernet nyhed fra Agro Intelligence, som er en app installeret på en smartphone eller tablet, hvor traktorføreren kan få beregnet den korteste og billigste rute under markarbejdet og endda få en ny rute undervejs.

I modsætning til andre ruteoptimeringssystemer arbejder IntelliPaths i realtid. Det betyder, at hvis traktorføreren afviger fra den planlagte rute, udregner IntelliPaths lynhurtigt en ny rute for den pågældende mark, så landmanden kan effektivisere både brændstof og tidsforbruget.

Foruden at planlægge ruten giver IntelliPaths også en kontinuerlig melding om nuværende kapacitet, gennemsnitlig kapacitet for den pågældende mark og forventet sluttidspunkt. Disse data er også tilgængelige online via den tilknyttede hjemmeside. Dermed kan en driftsleder eller maskinstation overvåge og styre en maskineflådes kapacitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

IntelliPaths præsenteres i samarbejde med Thorsen Teknik, som er den danske forhandler af teknologien.

- Vi står med Thorsen Teknik på Agromek, da det er én af vores forhandler, som netop har købt én af vores udviklede teknologier, fortæller Ole Green.

Individuel højderegulering

CapaSeed er en tostjernet nyhed, som er en ny liftophængt bom til montering af så- og rækkerensesektioner med sensorer som gør det muligt for individuelle højderegulering, når der køres i kuperet terræn.

CapaSeed-rammen består af fem bom-sektioner med op til 12 meters arbejdsbredde. En centerbom som kan monteres med GPS-kontrollerede styrediske, to mellembomme hvorpå støttehjulene er monteret, og to yderbomme, der varierer i længde afhængig af den ønskede arbejdsbredde.

På hver af CapaSeeds to mellem- og to yderbomme er der ultralydshøjdesensorer til at sikre fleksibilitet ved kuperet terræn, derved kan så- og rensesektionernes individuelle højde reguleres elektronisk i forhold til markens beskaffenhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

CapaSeed gør det muligt at så og rense i korn ved eksempelvis 20 eller 25 centimeter rækkeafstand.