Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, kører den hårde linie mod miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, efter at EU Kommissionen har sendt Danmark en såkaldt pilotskrivelse omkring konsekvenserne af landbrugspakken.

Ifølge dagbladet Information har Kommissionen skrevet, at landbrugspakken kan være i strid med tre EU direktiver og dermed ulovlig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget positivt, at regeringens forsøg på at føre Folketinget, befolkningen og EU bag lyset ikke ser ud til at lykkes,

Maria Reumert Gjerding, landbrugsordfører

Maria Reumert Gjerding, opfordrer nu regeringen til at rulle de mest forurenende elementer fra landbrugspakken tilbage, og kalder samtidig statsminister Lars Løkke Rasmussen og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, i samråd:

- Det er ekstremt alvorligt, at vi nu får bekræftet, at landbrugspakken er i strid med gældende miljøregler, og dermed er ulovlig. Det er præcis det, vi har advaret om i de seneste måneder. Hvis det fører til en retssag mod Danmark, risikerer vi bøder i millionklassen og vi risikerer at miste flere hundrede millioner i landbrugsstøtte, siger Maria Reumert Gjerding.

Konsekvenser

Hun afviser over for Maskinbladet, at hun skyder gråspurve med kanoner ved at kræve endnu et samråd og peger på, at regeringen har nu ti uger til at handle. Hun mener, at forligspartierne omgående må rulle de mest forurenende elementer i Landbrugspakken tilbage:

- Nemlig de øgede gødningsnormer og opdyrkningen af randzonerne. Handler de ikke nu, risikerer det at få meget store økonomiske konsekvenser. For skatteborgerne og for danske landmænd. På naturens og miljøets vegne glæder jeg mig. Det er meget positivt, at regeringens forsøg på at føre Folketinget, befolkningen og EU bag lyset ikke ser ud til at lykkes, fortsætter Enhedslistens ordfører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enhedslisten vil indkalde både Esben Lunde og Lars Løkke i samråd.

Alvorlig sag

Maria Reumert Gjerding kalder det en alvorlig sag for regeringen, at EU-kommissionen åbner en sag mod Danmark.

Hun mener, at det kan få store konsekvenser for dansk landbrug og betyde, at vi mister hundredvis af millioner i landbrugsstøtte:

- Nu må Lars Løkke som landets statsminister komme på banen og skabe klarhed om hele den skandale, som har udspillet sig omkring landbrugspakken. Det er Løkke, som er øverste ansvarlige, og vi ved, at Statsministeriet har været dybt involveret i forhandlingerne om Landbrugspakken. Hvis Miljøministeriet har manipuleret med tallene for at omgå EU's regler med Statsministeriets accept, er det en alvorlig sag. Det må statsministeren skabe klarhed over overfor Folketinget.

Statsministeren har tidligere afvist at komme i samråd på foranledning af Enhedslisten, men med den nye udvikling i sagen mener Maria Reumert Gjerding, at Lars Løkke Rasmussen ikke fortsat kan gemme sig i sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kendte til risiko

Mette Bock fra Liberal Alliance er helt uforstående over for Enhedslistens kritik og siger til Maskinbladet, at man fra starten vidste, at Landbrugspakken kunne give anledning til EU-problemer, som man så må forholde sig til:

- Det er helt naturligt, at EU reagerer på den måde, men der er på ingen måde konkluderet, om der reelt er problemer, så vi tager det helt roligt, siger Mette Bock.

Hun understreger, at Enhedslistens krav om tilbagerulning af Landbrugspakken og samråd med ministeren er rigtig christiansborgsk, og hun fortsætter:

- I sidste uge sag vi i et syv timer langt samråd om Landbrugspakken, og er der nogen, der på baggrund i denne sag ønsker at indkalde ministeren i samråd, tager vi det med. Det er en ærgerlig måde at bruge tiden på. Jeg mener, vi bør grave ned i sagen og konkludere derfra, og derefter handle. Men sådan gør man desværre ikke på Christiansborg. En pilotskrivelse betyder ikke, at EU har taget stilling til, at der er noget galt med Landbrugspakken. Det betyder ene og alene, at man kigger på sagen. Der er intet nyt, og intet der kommer bag på nogen, siger Mette Bock.