- Kolding Kommune gav mig i juni beskeden "der er ifølge statens serviceeftersyn nyregistreret natur på din ejendom". Tre hektar var pludselig blevet til eng, og dermed såkaldt §3 område, som ikke må dyrkes, fortæller Johannes Bengaard, som bestemt ikke var enig i kommunens afgørelse.

- Jeg kontaktede Kolding Herreds Landbrugsforening (KHL, red.), og i fællesskab fandt vi i form af blandt andet driftshistorie og markkort dokumentation for, at arealet ikke kunne udpeges til §3 område. Vi anmodede kommunen om at få udpegningen fjernet. Kommunen gav os medhold, og dermed fik jeg min mark tilbage. Sagen viser, at det godt kan betale sig at få naturudpegninger, man er uenig i, ændret. Hvis ikke KHL og jeg havde reageret, var marken i realiteten blevet værdiløs som dyrkningsjord for mig, og det havde nærmest været at sidestille med offentligt tyveri. Heldigvis sov hverken jeg eller KHL i timen, siger Johannes Bengaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reagér

- Landmanden bør reagere, hvis han er uenig i naturudpegninger på hans arealer, lyder opfordringen hos KHL.

- Det var vores klare overbevisning, at Johannes Bengaards mark på ingen måde kunne karakteriseres som eng. Naturbeskyttelsesloven giver løbende anledning til afgørelser og udpegninger, som kommer bag på vores medlemmer. For landmanden gælder det derfor om at være på forkant. Det betyder for eksempel, at marker i omdrift jævnligt lægges om, og at man husker at gemme dokumentation for dyrkningshistorikken. Passivitet kan i nogle tilfælde betyde, at dyrkede arealer bliver til beskyttet natur, siger Afdelingsleder for Miljø i Kolding Herreds Landbrugsforening, Lars Schmidt.

God dialog

- Dette er blot ét eksempel på, at det kan betale sig at sætte spørgsmålstegn ved en naturudpegning. Med baggrund i vores dokumentation om driftshistorik konkluderede kommunen jo også, at arealet ikke er §3-beskyttet eng, og udtog derfor arealet af den vejledende registrering af beskyttet natur, siger Lars Schmidt, som giver Kolding Kommune et skulderklap for den måde, man har håndteret sagen på.

- Kommunen har udvist en helt igennem saglig tilgang til sagen. Men nok så vigtigt også orienteret landmanden om, at der var kommet en ny udpegning. Det kan vi som repræsentant for landbruget kun have ros tilovers for, siger han.

Hos Kolding Kommune er man glade for dialogen med KHL

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I sager som denne, hvor der kan være tvivl om et areals status, ligger dokumentationspligten hos kommunen. I dette tilfælde har KHL fremskaffet den nødvendige dokumentation, og har dermed hjulpet med til, at vi kunne tage den rigtige beslutning. Vi ønsker kun en god dialog med landbruget, så herfra skal lyde ros til KHL for foreningens professionelle måde at håndtere blandt andet denne sag på, siger Søren Mikael Møller, som er Skov- og Landskabsingeniør i Kolding Kommune, By- og Udviklingsforvaltningen.