Lyt til artiklen:

Landboforeninger i Syd- og Sønderjylland vil være én stærk stemme

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Abonnementsartikel

Bestyrelserne i Kolding Herreds Landbrugsforening, LandboSyd og Sønderjysk Landboforening foreslår sine medlemmer at skabe én stærk forening. Navnet på den nye forening er endnu ikke besluttet.

Den nye forenings navn er ikke vedtaget endnu, men vil i første omgang køre videre som Landbrug & Fødevarer Syddanmark. Det er forventningen, at den nye forening skal have et nyt navn.

Det bliver mere og mere kompliceret at drive landbrug i Danmark. Der er et hav af regler og reguleringer, som man skal være yderst velorienteret for at kunne finde rundt i, skriver de tre foreninger i en fælles pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor spiller landboforeningerne en større og større rolle, fordi foreningerne kan tilbyde faglig rådgivning i verdensklasse.

For at kunne følge med landmændenes forventninger og rådgivningsmæssige behov har bestyrelserne i LandboSyd, Kolding Herreds Landbrugsforening og Sønderjysk Landboforening i dag meddelt sine medlemmer, at de på en ekstraordinær generalforsamling vil stille forslag om at fusionere de tre landboforeninger til én stærk forening.

- Hvis vi skal blive ved med at være relevante for vores medlemmer, så skal vi skabe de mest attraktive og konkurrencedygtige faglige fællesskaber for vores medarbejdere. Det tror vi på, at vi kan med den her fusion, og vi tror på, at det er det rigtige at gøre, så vi kan blive ved med at tilbyde verdensklasse rådgivning inden for alle faglige områder af dansk landbrug, siger Christian Lund, formand i Sønderjysk Landboforening.

Politisk samarbejde skabte nærhed

Timingen for fusionen er ikke tilfældig. De tre foreninger er siden 1. august sidste år kommet tættere på hinanden i deres fælles politiske samarbejde Landbrug & Fødevarer Syddanmark, og det har haft en positiv indvirkning på drøftelserne om at tage det fulde skridt og fusionere.

- Der er ingen tvivl om, at vores fælles politiske samarbejde har været med til at bringe os tættere sammen; ikke kun formændene, men alle vores tre bestyrelser. Vi har set, at vi kan løfte meget mere ved at stå sammen, og der er et kæmpe uudnyttet potentiale for indflydelse, som vi skal ud og arbejde på i den nye forening. Det vil komme vores medlemmer til gode, forudser Hans Damgaard, formand for Kolding Herreds Landbrugsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal mere end bare god kemi og politisk samarbejde til at drive sådan en fusion, og derfor har det været afgørende for bestyrelserne, at man udviser rettidig omhu ved at foreslå en fusion nu. I bestyrelserne er man meget opmærksomme på, at sådan en forandringsproces her kræver en ekstra indsats over for medarbejderne.

Ligeværdige foreninger

- Vi er i en situation, hvor vi faktisk er tre ret ligeværdige foreninger med stærke faglige rådgivningskompetencer og sunde finanser. Men vi aner ikke, hvordan det ser ud om tre eller fem år, og derfor er vi enige om, at det er et godt tidspunkt nu. Vi er dog også meget opmærksomme på, at det her er en stor forandring, og det kommer til at kræve en åben og konstruktiv proces, hvor vi skal ud at involvere vores medarbejdere i det videre arbejde. Vi er dybt afhængige af vores medarbejdere, fordi de er vores stærkeste ressource, supplerer Henrik Jessen, formand for LandboSyd.

De tre foreningers medlemmer bliver indkaldt til ekstraordinære generalforsamlinger i henhold til foreningernes vedtægter.

De første generalforsamlinger afholdes den 8. juni om aftenen.