Lyt til artiklen:

KHL-formand: 2023 er en ny virkelighed

00:00
Hastighed: ???x
04:31

For mange landmænd var 2022 et år af de bedre, men udfordringerne lurer lige om hjørnet. Også lokalt for KHL, hvor både Vandområdeplan 3 og en stigende alder i medlemsskaren er udfordringer.

Sådan lød det fra formand for Kolding Herreds Landbrugsforening Hans Damgaard ved foreningens generalforsamling, det skriver KHL i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- 2022 var et dejligt år for planteavlerne og mælkeproducenterne. Svine- og fjerkræproducenterne var anderledes udfordret, og udfordringerne for alle bliver større i 2023 med blandt andet rentestigninger, høje energi- og gødningspriser og faldende afregningspriser. At vi har laveste svinebestand i Danmark i 30 år er bekymrende, men jeg er optimistisk på erhvervets vegne, og dansk landbrug har jo en fantastisk evne til at tilpasse sig, sagde Hans Damgaard.

Økologisk bekymring

Formanden udtrykte sin bekymring for forbrugertrends, der kan vende over natten. Noget, som økologerne erfarede i 2022.

- Stigende priser har fået forbrugerne til i stor stil at fravælge økologi. Det er utroligt synd for de mange og ofte yngre landmænd, som har gjort, som mange politikere siger, og er blevet økologiske producenter. Det er et eksempel på, at omstilling ikke skal presses igennem for hurtigt, sagde formanden.

Han ser desuden frem mod en CO2-afgift på landbruget med stor bekymring.

- De vilde politiske udmeldinger op til valget, for eksempel Enhedslistens ønske om en halvering af animalsk produktion inden 2030, var rystende. Så jeg er lettet over, at vi har fået en midterregering, hvor der er sikret arbejdsro, uden at yderfløjene skal bestemme, sagde Hans Damgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At CO2-afgiften kommer er en realitet, og derfor er opgaven ifølge formanden, at afgiften ikke koster vækst og arbejdspladser, og fortsat udvikler dansk fødevareproduktion.

- Vi skal have tid, og der forskes jo på livet løs for at lave den klimaneutrale ko, sagde Hans Damgaard. Han påpegede, at blandt andet udtagning af lavbundsjorder er et af de bedste klimaværktøjer. Men udtagningen skal ske på retfærdige vilkår med fuld kompensation til landmanden.

Lokale udfordringer

Også lokalt ser landmændene på Kolding-egnen ind i udfordringer. Blandt andet Vandområdeplan 3, en samlet plan for vandmiljøet i hele Danmark.

- Landbrugsdriften ved Kolding Fjord vil, hvis problemet alene skal løses på dyrkningsfladen, blive voldsomt påvirket af de øgede indsatskrav. Der er 13.000 hektar opland til fjorden, og skal vi i mål med vandplan 3, vil det give et driftstab på 3.500 kroner pr. hektar - i alt 46 millioner kroner - til de berørte landmænd, sagde Hans Damgaard.

Ifølge ham står landmændene til at skulle braklægge op til 45 procent af oplandet til fjorden. Og det vil ifølge en fjordanalyse fra Seges have begrænset effekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kan det være rimeligt i en tid, hvor vi taler om fødevarekrise og manglende forsyningssikkerhed? Her skal snarere kollektive virkemidler som minivådområder i spil for at reducere kvælstofudledningen. 30 minivådområder er etableret hos KHL-medlemmer, og jeg håber, mange flere kommer til. Det er ganske gratis at kontakte en udtagningskonsulent ved KHL, som kan vurdere mulighederne. Jeg vil opfordre alle til at vurdere, hvad de hver især kan bidrage med af kollektive virkemidler, sagde Hans Damgaard.

Sund forretning

KHL kom igennem 2022 med et årsresultat på 2,3 millioner kroner, hvoraf 1,8 millioner sendes tilbage til medlemmerne. Medlemmer, der bliver ældre og ældre.

- Men det er stærkt bekymrende, at næsten ingen unge kommer til, og det har bestyrelsens fulde opmærksomhed. Vi må kigge indad i foreningen for at finde løsninger på denne udfordring, sagde Hans Damgaard, som også fandt tid til at fremhæve det nye politiske sekretariat i området.

- Samarbejdet med Sønderjysk Landboforening og LandboSyd om et fælles politisk sekretariat er nu kommet i gang og kører godt med sekretariatsleder Mathias Milling ved roret, og i forbindelse med valgkampen havde vi 25 folketingskandidater på besøg ude hos vores medlemmer. Det har skabt gode relationer, der kan bruges fremadrettet, sagde Hans Damgaard, som i sin beretning også glædede sig over, at et lokalt landmandsejet biogasanlæg, 3-KNT Bioenergi, nu bliver etableret, afsluttede han.

Landboforening sender overskud retur for femte år i træk

Se også:

Landboforening sender overskud retur for femte år i træk