Abonnementsartikel

Danish Crown leverer et halvårsresultat, som cementerer koncernens soliditet i et internationalt marked med store udfordringer.

Det globale kødmarked har i halvåret været præget af en stigende produktion og en afdæmpet efterspørgsel - ikke mindst på grund af lukningen af det russiske marked. Danish Crown-koncernen har i første halvdel af regnskabsåret 2014/15 haft en omsætning på 29,2 milliarder kr. Det er en stigning på lidt over 1 milliard kr. i forhold til samme periode sidste år. Bag fremgangen ligger en organisk vækst på fire procent samt overtagelsen af de resterende 50 procent af polske Sokolow.

Stigning på 28 procent

Resultatet af den primære drift stiger 28 procent til 1.108 millioner kr. Den markante stigning skyldes dels, at Sokolow i år indgår 100 procent i resultatet, og dels at sidste års resultat var påvirket negativt af ekstraordinære hensættelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nettoresultatet for perioden lander på 852 millioner kr. mod 813 millioner kr. i første halvdel af regnskabsåret 2013/14, hvor resultatet dog blev løftet mærkbart af engangsindtægter fra salg af ejerandele i associerede selskaber.

Det er et halvår, hvor alle koncernens hovedforretningsområder - DC Fresh Meat (DC Pork og DC Beef), DC Foods (Tulip Food Company, Tulip Ltd, Sokolow og Plumrose USA) og DAT-Schaub og DC Ingredients leverer et mærkbart input til det samlede resultat, og hvor den løbende investering i udenlandske selskaber beviser sit værd.

God polsk investering

Især opkøbet af anden halvdel af polske Sokolow er en god investering.

- Sokolow var i forvejen et meget stærkt brand i Polen. Efter opkøbet af den resterende halvdel af virksomheden bidrager selskabet for alvor til Danish Crowns bundlinje - og det i en tid, hvor også Polen er hårdt ramt af situationen på det russiske marked. Samtidig bidrager det nu fulde ejerskab med idéudvikling på tværs af grænserne og dermed øget synergi, forklarer CEO for DC Foods Flemming N. Enevoldsen.

Men det er også et halvår, hvor de seneste års massive indsats for at tilpasse de danske produktionsomkostninger giver pote.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi til stadighed kæmper med betingelserne for at have produktion i Danmark. Og at det løbende giver anledning til engagerede diskussioner både i og om virksomheden. Men det er den virkelighed, vi lever i, og derfor er det også meget positivt, at vi lige nu kan pege på et fald i produktionsomkostningerne i Danmark, siger Group CEO Kjeld Johannesen og fortsætter.

- I sidste ende er det markedspriserne sammen med vores egen effektivitet, der afgør, hvilken afregning de danske ejere får for deres slagtedyr.

Højere afregninspris

- Det er med tilfredshed, at vi har kunnet levere en gennemsnitligt højere afregningspris end landene omkring os. Det er Danish Crowns helt klare mål at drive koncernen, så ejerne får mest muligt ud af det, og ser vi på de udfordringer, der omgiver branchen internationalt, så manøvrerer den danskejede slagterikoncern professionelt i udfordringerne, siger bestyrelsesformand i Danish Crown Erik Bredholt.

Danish Crown ser ind i et andet halvår, som traditionen tro vil være mere afdæmpet.

- Vi er i en branche med meget store sæsonudsving, men dem er vi fortrolige med. Derfor er det gode

Artiklen fortsætter efter annoncen

første halvår også meget positivt, når vi ser frem mod helårsresultatet, siger Kjeld Johannesen.