Abonnementsartikel

Ændrede regler for MFO-græsudlæg i majs kræver en ny plantestrategi. Det kræver ekstra opmærksomhed på at vælge den rigtige strategi for såning, ellers kan det koste i støtte.

Reglerne for MFO-græsudlæg i majs er blevet ændret, og rådgivningsvirksomheden LandboNord opfordre nu til at man skal være ekstra opmærksom på at vælge den rigtige strategi for såning, ellers kan det koste i støtte.

Ny strategi

Hvis græsudlæg i majs skal tælle med som miljøfokusområde (MFO), så skal det være veletableret allerede ved kontrollen i september og oktober. Det får LandboNords fagchef for Grovfoder, Brian B. Søndergaard, til at minde om, at det kan kræve en ændring af strategi, hvis man ikke vil gå glip af støtten.

- Jeg frygter, at græsset ikke vil være veletableret, hvis man gør, som man plejer. Normalt er taktikken at etablere græsset forholdsvis sent, så det påvirker majsudbyttet mindst muligt, men eftersom NaturErhvervstyrelsens kontrol af MFO ligger i september/oktober, så er man nødt til at være tidligere ude, siger Brian B. Søndergaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I den forbindelse opfordrer Brian B. Søndergaard til, at man grundigt overvejer sin strategi både på majs og græs.

- Umiddelbart skal en strategi omfatte valg af græsfrø ? hvilke sorter har du gode erfaringer med. Og når det kommer til græs i majs, så er det vigtigt at overveje sin såmetode. I nogle tilfælde kan det være en fordel at ændre praksis fra at blæse frøene ud til at så dem med en radrenser, hvor vi forholdsvis let kan øge fremspiringsprocenten til det dobbelte, siger Brian B. Søndergaard.

Hvis man allerede nu kan se, at det bliver svært at opfylde kravene, så opfordrer Brian B. Søndergaard til, at man ændrer i sin

EU-ansøgning

- Det kan være, at man bliver nødt til at overveje at pløje nogle græsmarker op og etablere nyt græsudlæg nu, og så ændre det i sin EU-ansøgning. Dette kan gøres frem til og med den 11. maj, siger Brian B. Søndergaard.