Lyt til artiklen:

Her er de nye muligheder for ansøgning om landbrugsstøtte i 2024

00:00
Hastighed: ???x
01:57

Næsten 300 landbrugere og konsulenter var mødt op i Herning for at blive klogere på, hvad der er nyt for årets ansøgningsrunde for landbrugsstøtte.

- Vi synes, at første landbrugsseminar er gået ganske fint. Landbrugsseminarerne er for os en rigtig god mulighed for at komme ud og snakke med erhvervet og informere om de muligheder, som landbrugerne har i den kommende ansøgningsrunde, oplyser vicedirektør i Landbrugsstyrelsen, Bente Koudal Sørensen, i et skriftligt svar til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også torsdag er der stor interesse for at blive opdateret, da omkring 250 har meldt sig til seminariet i Odense. Her bliver de blive på nogle af de ting, der er ændret for 2024.

- Blandt andet har vi i år justeret på en række af bio-ordningerne, og vi håber derfor, at flere vil gribe muligheden for at bruge dem. Derudover er dagene også en unik mulighed for os til at få indblik i hverdagen hos konsulenterne og landbrugerne, at få deres input og svare på deres spørgsmål, siger Bente Koudal Sørensen.

rich-media-2
I Herning deltog næsten 300, og forventningen er, at 250 møder op i aften i Odense: Foto: Landbrugsstyrelsen

Seminaret i Odense torsdag bliver filmet og tilgængelig på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Nyt for årets ansøgningsrunde

Herunder er en delvis oversigt over, hvad der er nyt for årets ansøgningsrunde.

Ændringer til GLM-kravene

  • GLM 6: Nye undtagelser for grøntsager og frøafgrøder, ændring af økologisk praksis undtagelsen, en ny forlænget omlægningsperiode efter frøgræs og en defineret startdato for krav om jorddække på brakarealer (arealer der ikke høstes).
  • GLM 7: Ny undtagelse til forsøgsparceller.
  • GLM 8: Ny undtagelse i 4 procent-kravet for bedrifter med en høj andel ekstensive græsarealer.

Ændringer for ordningen unge landbrugere

  • I ansøgningsrunden i 2024 er det muligt at opfylde krav om relevant uddannelse gennem praksiserfaring. Det er en landbrugsskole, som skal foretage vurdering af den erfaring ansøgeren har (realkompetencevurdering).
    - Denne ændring gøre det muligt, at flere kan gøre sig kvalificerede til at modtage tilskud til etablering som ung landbruger eller gartner. Dette har været efterspurgt af erhvervet og har fået ministerens opbakning, oplyser Landbrugsstyrelsen.
  • Der skal ikke længere vedhæftes en forretningsplan til ansøgningen. Dette er erstattet med en række oplysninger, som skrives ind direkte i ansøgningsskemaet. Dette gør ansøgningsprocessen meget lettere.

Biodiversitet & bæredygtighed

  • Fra 2024 bliver det muligt at få tillæg på 1.500 kroner per hektar, hvis man udlægger bestøverbrak. Det vil sige, at det bliver muligt at få 1.500 kroner per hektar oveni basistilskuddet til biodiversitet & bæredygtighed på 2.740 kroner per hektar og grundbetaling på 1.900 kroner per hektar. Det er alene muligt at få tillæg til arealer, der havde status af omdrift i 2023. Kriterier og forpligtelser følger ellers hidtidige regler for bestøverbrak.
  • Nye afgrødekoder for brak, så der fra 2024 er én samlet afgrødekode for slåningsbrak, hvor forpligtelsen er, at arealerne skal slås i perioden 1. april til og med 25. oktober og med en forbudsperiode for slåning fra 1. maj til og med 31. juli. Forbudsperioden er af hensyn til markvildt.
  • Det er nu sanktionsfrit at overføre arealer under biodiversitet & bæredygtighed til at opfylde GLM 8 i forbindelse med kontrol. I 2023 har man udover at miste tilskuddet til biodiversitet & bæredygtighed også risikeret at få en administrativ sanktion, som afhænger af alvoren, omfanget og varigheden af de forpligtelser, der ikke er overholdt.
    - Det skyldes, at der skal være incitament til at lade yderligere ikke-produktive elementer og arealer, udover det landbrugere er forpligtet til under GLM 8, indgå i denne bio-ordning. Når vi skal afrapportere til KOM, må vi nemlig kun afrapportere de fire procent og ikke overskydende, så hvis de skal tælle med i EU-regi, skal de indgå i B&B-ordningen, oplyser Landbrugsstyrelsen.
  • Det er fra 2024 en forpligtelse, at brak og bræmmer overholder krav om slåning eller etablering af en blomsterblanding. Det betyder, at hvis du ikke overholder de regler, der er for brak og bræmmer, så risikerer du at få en sanktion oveni, at du mister tilskuddet til B&B. Sanktionen afhænger af, hvor stor forskellen er mellem det konstaterede og det ansøgte areal. Reglerne er ensrettet på tværs af arealordninger, så alle handlinger, du skal udføre eller ikke må udføre, kan resultere i en sanktion, hvis handlingerne bliver overtrådt. I 2023 var det alene småbiotoper, der kunne få en administrativ sanktion under denne ordning.

Varieret planteproduktion

  • Fra 2024 er frø fra urtekrysantemum tilføjet listen over godkendte afgrøder, som du kan få tilskud til under ordningen. Frø fra urtekrysantemum dyrkes blandt andet med henblik på eksport, hvor bladene anvendes som grøntsag. I 2023 kan man allerede få støtte til frøproduktion til grøntsager.
  • Der er ændret i grænserne for, hvornår du skal have 2, 3 eller 4 afgrødekategorier. Det betyder, at det bliver nemmere for små og mellemstore bedrifter at træde ind i ordningen.

Økologisk arealstøtte

  • På bio-ordningen økologisk arealstøtte øger vi basissatsen fra 870 kr./ha til 1200 kr./ha. Satserne på de gamle 5-årige tilsagn ændres ikke.

Ekstensivering med slæt

  • Mulighederne for afgræsning forbedres, idet du nu kan lade arealet afgræsse i perioden 1. juni - 15. september. Det er en forudsætning, at du har taget et slæt på arealet, og at du dokumenterer slættet med foto i Landbrugsstyrelsens app. Du skal vælge denne løsning i fællesskemaet.

Målrettet kvælstofregulering

  • Støttesatsen øges fra 500 kroner per hektar til 673 kroner per hektar.
  • Det maksimale indsatsbehov stiger fra 32 procent til 44 procent.
  • Du kan ikke anvende græsudlæg i majs og efterafgrøder efter tidligt høstede spisekartofler under målrettet kvælstofregulering, hvis disse anvendes til at GLM 7 kravet.

Pleje af græs- og naturarealer

  • Du kan i 2024 anvende en ny kontrolmetode, "ekstensiv græsning", der blandt andet gør helårsafgræsning nemmere. Hvis du vælger denne kontrolmetode, skal ansøger til gengæld dokumentere med fotos i vores app, at der er dyr på arealet i november, og at arealet bærer præg af græsningen.
  • Producentskifte af tilsagn om Pleje af græs- og naturarealer forenkles og skal fremover ske i fællesskemaet. Erhverver og overdrager skal derfor ikke længere udfylde særskilt skema for producentskifte af pleje af græs- og naturarealer.

Engangskompensation

  • Vi introducerer en ny ordning, engangskompensation, der erstatter den 20-årige ordning "fastholdelse af vådområder". Under engangskompensation udbetales hele tilskudsbeløbet på én gang og ikke i løbet af 20 år.
  • Satsen er 82.500 kroner per hektar for arealer, der har været i omdrift, og 35.500 kroner per hektar for arealer, der er permanente græsarealer. Tilskuddet kan kombineres med grundbetaling og i visse tilfælde også plejegræs-ordningen.
  • Du kan søge, hvis du ejer arealet, og anlægsarbejdet til vådområdeprojektet er gennemført. Du søger ordningen på et særligt skema, "fastholdelsesskemaet". Ansøgningsfristen er 22. april.
  • Forpligtigelserne gælder permanent, men tilsagnsperioden løber kun i fem år. I denne periode skal ejeren hvert år indsende fastholdelsesskemaet. Overtrædelse af reglerne i denne periode kan medføre tilbagebetalingskrav.