Peter Olesen driver et større fritidslandbrug i Vendsyssel. For ham har en luftassisteret sprøjte vist sig at være det helt rigtige valg.

På gården Abildholt ved Øster Hassing i det østlige Vendsyssel driver Peter Olesen et større fritidslandbrug. For ham er sprøjten den vigtigste maskine på gården;

- Plantebeskyttelse er den vigtigste og dyreste opgave i planteavlen, og derfor har jeg meget fokus på at få arbejdet udført optimalt, forklarer Peter Olesen.

Peter Olesen har fokus på flere parametre, men en af de parametre, der vægter højt, er rettidighed. Hvis sprøjtningen times optimalt er betingelserne til stede for, at trimme doseringen i nedadgående retning uden at gå på kompromis med effekten. Dette var en af grundende til at valget faldt på en luftassisteret sprøjte, da Peter sidst købte ny sprøjte.

Fordelene

Med 385 hektar (samlet via et maskinsamarbejde) og fuldtidsarbejde ved siden af landbruget, var der behov for en sprøjte med stor kapacitet og med mulighed for at køre under ikke helt optimale vindforhold.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Efter tre sæsoner med sprøjten er Peter overbevist om luftens fordele. Han fremhæver blandt andet at lavere vandmængde giver højere kapacitet, at luftassistancen giver mulighed for højere fremkørselshastighed. Endelig fremhæver han også en bedre afdriftskontrol med luftassistancen, og dermed mulighed for at sprøjte på tidspunkter, hvor en konventionel sprøjte ikke kan holde afdriften i ave, altså flere sprøjtetimer.

Lavere væskemængde

Med luftassistance er det muligt ved flere sprøjtninger at anvende væskemængder ned til 60-70 liter per hektar. Typisk anvendes dog væskemængder omkring 100 liter per hektar, og i kartofler og højværdiafgrøder anvendes typisk 130-140 liter per hektar med luftassistance.

Bedre svampebeskyttelse

Peter Olesen har traditionelt sædskifte med korn, raps og frøgræs, og har desuden et areal med pil. I hveden har Peter oplevet, at selv med en reduceret dosering får han en bedre svampebeskyttelse med luftassistancen. Den bedre nedtrængning luften giver, sørger for, at rydde op helt i bund ved hver sprøjtning. Peter har ikke et nøjagtigt tal på, hvor meget han har reduceret doseringerne med, siden han gik over til luftassistance, men han har fra kolleger hørt op til 10-20 procent, så der er bestemt et potentiale.

Fokus på korrekt indstilling

Sprøjtens kraftige blæser giver tilstrækkelig luft under alle forhold, og luften koncentreres i en spalte langs bommen, og møder væsken under bommen. Derved fanges dråberne og føres mod målet.

Peter har erfaret, at det er rimelig enkelt at køre med luftassistance, men at man trods alt skal fokusere noget mere på korrekt indstilling, end det er tilfældet med en konventionel sprøjte. Man får dog hurtigt fornemmelsen af, hvor meget luft der skal til under forskellige forhold.

Erfaringsindsamling

Peter Olesen har sammen med en gruppe andre landmænd forsøgt sig med sporstof og UV-lys for at gøre sig nogle erfaringer om luftens påvirkning på afsætningen. Denne seance var på mange måder en øjenåbner. Med korrekt luftmængde var der tydelig større afsætning på hele planten, men med forkert indstilling kunne stort set al væsken ?blæses? på jorden. Det gav således gode og brugbare erfaringer omkring optimal indstilling af den luftassisterede sprøjte.

Også til gødning

Foruden effektiv plantebeskyttelse anvender Peter Olesen også sin sprøjte til udbringning af flydende gødning. Det har ifølge Peter flere fordele; Dels kan en og samme maskine anvendes til to opgaver, og dels er præcisionen i udbringning større med en marksprøjte, bland andet når der tildeles ud til skel. Ofte er flydende gødning desuden lidt billigere end fast gødning.

Når Peter Olesen udbringer flydende gødning, har han ofte tændt for luftassistancen, blot på lav blæserhastighed. Derved udnyttes igen fordelen ved den lavere afdrift, og luftpose og bom beskyttes mod påvirkninger.

Bargam for fjerde gang

Det er fjerde gang i træk at Peter Olesen vælger en Bargam-sprøjte, og i valget af leverandør har det blandt andet været vigtigt for ham, at sprøjten kunne tilpasses individuelle ønsker og behov. Derudover betyder høj kvalitet og høj gensalgsværdi meget foruden naturligvis en konkurrencedygtig indkøbspris. Der er således stor tilfredshed med både Bargam og importøren Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten, slutter Peter Olesen