Abonnementsartikel

Under hensyn til den vanskelige situation for andelshaverne har bestyrelsen besluttet en højere efterbetaling end ventet.

Der venter Arlas mælkebønder en ekstra udbetaling på 1 eurocent pr. kg mælk svarende til cirka 7,5 øre. Det fremgik af regnskabspræsentationen i hovedsædet i Københavns Sydhavn, hvor administrerende direktør Peder Tuborgh kunne præsentere et rekordresultat for 2014.

For hvert kilo mælk leveret af ejerne, har Arla skabt en værdi på 41,7 eurocent pr. kilo - 3,11 danske kroner - baseret på 11,7 milliarder kilo ejermælk i 2014. Året før var de tilsvarende tal 41,0 eurocent pr. kilo og 9,5 milliarder kg ejermælk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mælkebønderne skal nok indstille sig på lavere udbetaling næste år, idet tallene for 2015 ventes at blive 43,5-45,0 eurocent-cent pr kg.

Stor udfordring

Arlas bestyrelsesformand Åke Hantoft sagde ved præsentationen af regnskabet, at en høj Arla-indtjening under normale omstændigheder udmønter sig i højere konsolidering og lavere efterbetaling, men bestyrelsen har valgt at afvige fra den ellers vedtagne politik:

- Med de aktuelle mælkepriser står Arlas andelshavere over for en stor udfordring, og likviditeten på gårdene er under pres. Vi har i bestyrelsen diskuteret det dilemma, og derfor foreslår vi at afvige fra politikken. Dermed foreslår vi en højere efterbetaling, sagde Åke Hartoft.