Lyt til artiklen:

Arla sænker mælkeprisen igen

00:00
Hastighed: ???x
03:31

2023 startede med en lille nedgang i mælkeprisen, og den nedgang fortsætter ind i februar 2023, hvor Arlas afregning af konventionel mælk sænkes med 22,3 øre pr kilo mælk

Arlas acontopris for konventionel mælk sænkes med 22,3 øre pr. kilo (3,00 eurocent/kg) fra 1. februar 2023. Derfor vil Arlas acontopris for konventionel mælk af den bedste kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt Klimatjek-data, være 415,5 øre pr. kilo

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arlas acontopris for økologisk mælk sænkes med 22,3 øre pr. kilo (3,00 eurocent pr. kilo) fra 1. februar 2023. Derfor vil Arlas acontopris for økologisk mælk af den bedste kvalitet, hvor medlemmet har indsendt Klimatjek-data, være 456,9 øre pr. kilo.

Det der driver udviklingen er: "Vedvarende høj inflation og usikre økonomiske fremtidsudsigter medfører fortsat fald i forbrugernes efterspørgsel. Samtidig med, at efterspørgslen falder, fortsætter mælkemængden på råvaremarkedet med at stige, hvilket presser råvarepriserne yderligere ned." hedder det fra mejeriet.

Mælkeindvejningen for EU og Storbritannien

Produktionen i EU-27 (+ Storbritannien) er steget i slutningen af 4. kvartal. Høje mælkepriser og godt vejr har ført til højere væksttal for mælk. I oktober var stigningen 1,64 procent.

Store produktionsområder som Irland +7,4 procent, Tyskland cirka +3,8 procent og Holland +5,1 procent er de største bidragydere. Den eneste grund til, at det samlede væksttal for mælk i Europa ikke er endnu større, er, at stort set alle sydeuropæiske mælkeområder har oplevet negativ vækst i de seneste måneder.

Derudover ligger den amerikanske mælkeproduktion fortsat et godt stykke over sidste års niveau og endte på +1,3 procent i november. New Zealand har oplevet et fortsat fald, som dog "kun" er på 0,9 procent. Australien endte derimod på -9,7 procent. Argentina bliver også svagere på afhentningssiden og oplevede et fald på 1,8 procent i november

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ost:

Priserne har været faldende i fjerde kvartal sidste år. Priserne på mozzarella er også meget pressede. Der sælges ikke så store mængder mælk, og efterspørgslen efter mozzarella på globalt plan er lille, både inden for detailhandel og foodservice. På EEX har der været et væsentligt fald på cirka 15 procent på mozzarella og gouda inden for de sidste fire uger.

Mælkepulver:

Priserne på mælkepulver er faldet en hel del, især på grund af de høje mælketal i Europa samt en lav efterspørgsel fra Asien. Da højsæsonen i Europa starter om cirka to måneder, lægger lave priser på koncentrat pres på skummetmælkspulveret, og et stort overskud af EU-fløde fører derudover til en øget produktion af mælkepulver i Europa.

Smør:

Priserne er stadig pressede, da detailforbruget i både EU og USA er faldet på grund af de højere detailpriser, hvilket mærkes i form af manglende efterspørgsel. Prissætningen for bulk-smør i EU er fortsat højere end på verdensmarkedet (Oceanien), men forskellen udlignes mere og mere.