Den danske fødevareminister Dan Jørgensen (S) får kuldegysninger, når han tænker på ESBL-bakterier. Bakterier, som er modstandsdygtige over for en række antibiotika.

I et indlæg i Politiken skriver ministeren, at landbruget har et ansvar for, "at der ikke udvikles superbakterier, som mennesker ikke kan behandles for."

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Modstandsdygtigheden hos bakterierne opstår nemlig blandt andet, når de skrappe antibiotika bruges til behandling af dyr, som ikke er rigtig syge, men blot behandles forebyggende.

Forældredyr

Forekomsten af ESBL-bakterier er lav i dansk okse- og svinekød, men høj i dansk og udenlandsk kyllingkød.

Ifølge Landbrug & Fødevarer er der fokus på problemstillingen.

- I foråret 2014 vil den danske slagtekyllingeproduktion i tæt samarbejde med Fødevarestyrelsen overvåge forekomsten i de danske forældredyrsflokke for at følge, at den positive udvikling fortsætter. ESBL-forekomsten i danske slagtekyllinger er svagt faldende allerede, men den fulde effekt vil først kunne ses i slutningen af 2014 og 2015, når effekten fra de frie bedsteforældreflokke slår igennem i slagtekyllingeproduktionen, siger chefdyrlæge i Landbrug & Fødevarer, Jan Dahl.

Og ministeren peger netop på avlen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det store problem med ESBL i fødevareproduktionen er, at avlen af kyllinger er international. For eksempel får danske fjerkræsproducenter alle forældredyr til slagtekyllinger fra Sverige, som igen får dem fra Skotland.

- Derfor skal ESBL-problemet bekæmpes internationalt. Den nordiske fjerkræbranche har allerede lagt gevaldigt pres på skotterne for at få dem til at ophøre med brugen af de livsvigtige antibiotika "cefalosporiner", som vi ved medvirker til udviklingen af ESBL-bakterier. I Danmark har vi ikke anvendt cefalosporiner i slagtekyllingeproduktionen i mere end 10 år. Det er positivt, men der kan og skal gøres mere, skriver Dan Jørgensen.

Forbud mod forebyggende medicin

Den danske fødevareminister har for nyligt holdt møde med EU's sundhedskommissær Tonio Borg. Formålet var at få skabt et samlet EU-forbud mod at raske kyllinger behandles forebyggende.

Risikoen for overførelse af ESBL-producerende bakterier kan fjernes ved god køkkenhygiejne.