Fødevarestyrelsen og DTU-Fødevareinstituttet har fundet ESBL i cirka en fjerdedel af 200 afføringsprøver og i 8,6 procent af prøverne fra dansk kyllingekød. Men mængden af bakterier i det ferske kød er fortsat lav, siger Fødevarestyrelsen.

Landbrug & Fødevarer tager undersøgelsens resultat meget seriøst, om end resultatet er overraskende. Tidligere undersøgelser viser nemlig lav forekomst af ESBL i slagtede kyllinger og kyllingekød. Med den viden, der findes på området i dag, bør resultatet dog ikke bekymre forbrugeren, så længe man følger de gængse hygiejneråd om altid at gennemstege kyllingekød og holde det rå kød væk fra øvrige madvarer, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at undersøgelsen ikke bør gøre forbrugeren bekymret over at spise dansk kyllingekød. Der er ikke fundet eksempler på, at mennesker er blevet syge af ESBL fra kyllingekød, understreger Vibeke Møgelmose, dyrlæge og afdelingsleder Fødevaresikkerhed i Landbrug & Fødevarer.

Kender ikke årsagen

Selv om der umiddelbart ikke er forøget risiko ved at spise kyllingekød giver undersøgelsen alligevel anledning til, at Landbrug & Fødevarer går i dialog med Fødevarestyrelsen og DTU om at afdække problemets årsag og omfang. 

- Vi kender pt. ikke årsagen til forekomsten, da ESBL normalt er et resultat af anvendelsen af cephalosporiner, som vi ikke har anvendt til de danske kyllinger de sidste ti år. Netop derfor overrasker resultatet os, og derfor går vi i dialog med myndighederne, siger Vibeke Møgelmose.

Hun bakker desuden Fødevarestyrelsen op i deres ønske om, at styrke indsatsen mod antibiotikaresistens i EU under det kommende danske formandskab i 2012.