Abonnementsartikel

Hver andet stykke frugt og grønt indeholder sprøjtegiftrester, viser rapport.

Ifølge en ny rapport fra Fødevarestyrelsen er der i gennemsnit giftrester i hver andet stykke frugt og grønt, der kan købes i de danske supermarkeder.

Den årlige pesticiderapport viser også, at andelen af danskproduceret frugt med giftrester er steget med 50 procent fra 39 procent i 2011 til 58 procent i 2012.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan danske frugtavlere ikke være tilfredse med, mener Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

- Vi har respekt for indsatsen for at nedbringe mængden af pesticiderester, men det er bekymrende, at hvert andet stykke ikke-økologisk frugt og grønt indeholder giftrester, og at andelen i udlandet som i Danmark er stigende.

Det fugtige vejr

Hos Dansk Gartneri forklarer erhvervspolitisk konsulent Anne Fabricius stigningen inden for frugt med, at Fødevarestyrelsen er begyndt at lede efter flere aktivstoffer.

- Når man leder efter mere, så finder man også mere, siger hun.

Ifølge Anne Fabricius har det fugtige vejr i 2012 betydet, at mængden af især Boscalid, der bruges i jordbær, er blevet øget, hvilket kan være med til at forklare stigningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andelen af dansk frugt med giftrester var 58 procent i 2012 sammenlignet med 69 procent af frugten fra andre EU-lande. Anne Fabricius pointerer dog, at der blev fundet flere forskellige aktivstoffer i frugten fra de andre EU-lande, og at mængden desuden var højere.

- Jeg synes, de danske frugtavlere kan være ganske tilfredse, siger hun.

Der blev fundet giftrester i 12 procent af danske ikke-økologiske grøntsager og i henholdsvis 50 procent og 36 procent af ikke-økologisk grønt fra EU og uden for EU.

I kun tre af de 200 økologiske stikprøver fandt Fødevarestyrelsen rester af sprøjtemidler.

Ifølge Fødevarestyrelsen udgør giftrester i frugt og grønt ikke noget helbredsproblem, men både læger og forskere er alligevel bekymrede for hvilken effekt, det kan have på kroppen, når flere forskellige typer giftrester bliver kombineret.