Abonnementsartikel

Ved at købe fem fødevarer økologisk kan man næsten halvere sit indtag af pesticider - det viser nye beregninger fra DTU.

Nye beregninger fra DTU Fødevarestyrelsen understreger, at økologiske fødevarer er det sikreste valg, hvis man vil undgå rester af pesticider i sin mad.

- Hvis man gerne vil undgå pesticider i kosten, kan man vælge blandt de økologiske varianter, som generelt er pesticidfri, siger seniorrådgiver Bodil Hamborg Jensen fra DTU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Økologisk Landsforening fremhæver chefkonsulent Helle Bossen, at andre undersøgelser viser, at ønsket om at undgå pesticidrester i kosten er danskernes væsentligste grund til vælge økologi.

- Mange danskere træffer allerede det sikreste valg og køber økologi frem for at satse på, at stofferne ikke er skadelige, siger Helle Bossen, chefkonsulent i Økologisk Landsforening.

En lille indsats kan gøre stor forskel

De nye beregninger fra DTU er baseret på tal fra den danske pesticidkontrol fra 2012-2017.

- Det kan være svært at gennemskue, hvordan man opnår størst effekt, hvis man som ny økologisk forbruger vil mindske sit indtag af pesticidrester. Men det er faktisk ret enkelt. Ved blot at bytte fem basisvarer ud med den økologiske variant, kan man næsten halvere sit indtag af pesticidrester. Så er man godt i gang, siger Helle Bossen.

Ved at vælge økologi hver gang man køber æbler, salat, tomater, hvedemel og kartofler, kan man således reducere sit indtag af pesticider med 46 procent. Det viser de nye beregninger fra DTU, som sammenholder mængden af pesticidrester i forskellige fødevarer og danskernes gennemsnitlige indtag af de pågældende varer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beregningen viser for eksempel, at æbler alene står for 15 procent af danskerne relative indtag af pesticidrester. Det skyldes dels, at danskerne spiser mange æbler, og at der ofte findes rester af pesticider i ikke-økologiske æbler.