Natron har længe været på ønskelisten som bekæmpelsesmiddel i den økologiske frugtproduktion. Natron kan bruges som et alternativ til svovl mod svampe, som langt de fleste år er en svær udfordring for de økologiske frugtavlere.

- Vi er rigtig glade for den indsats, Miljøstyrelsen og Landbrugsstyrelsen har lagt i EU for at få godkendt basistoffer til økologien. Nogle år kan skurv angribe æblerne så voldsomt, at æblerne udelukkende kan bruges til most, eller i værste fald kasseres, så vi er meget interesserede i at få lov til at anvende nogle af de basisstoffer, der har vist god virkning som bekæmpelsesmidler, og her har vi store forventninger til natron, fortæller Jette Jørgensen, der er økologisk frugtavler ved Munkebjerg ved Vejle og medlem af Økologisektionens bestyrelse i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Natron til listen

Basisstoffer er stoffer, hvis primære funktion ikke er plantebeskyttelse, og stoffer, der ikke giver anledning til bekymring. Størstedelen af de stoffer, der i dag er anerkendt som basisstof, er ingredienser i fødevareproduktionen som eksempelvis valle, solsikkeolie og sukkertyper som eksempelvis sucrose. En del af dem må anvendes som bekæmpelsesmidler i økologisk produktion, og med den seneste vedtagelse føjes natron nu til økologernes liste.

Begrejsting hos flere

Også Poul Rytter Larsen, der dyrker økologisk frugt på Harndrup Skov- og Frugtplantage på Fyn, er begejstret for de nye muligheder:

- Natron har samme egenskaber som svovl, når det kommer til skurvbekæmpelse, men natron er mere effektivt mod skurvsvampene, og giver os større tidsramme i bekæmpelsen. Når skurvsvampene er på bladene, skal vi behandle med svovl indenfor fem timer, mens natron giver os op til 24 timer at agere i. Og så skræmmer natron ikke nyttedyrene væk på samme måde som svovl, og det er en stor gevinst i en produktion, hvor nyttedyrene er afgørende for produktionen, siger Poul Rytter Larsen.

Landbrug & Fødevarer forventer, at EU-Kommissionen offentliggør ændringerne inden udgangen af oktober, så mulighederne kan anvendes i forbindelse med næste års æblehøst.