Abonnementsartikel

Den nye viden og teknologi, som landbrugets leverandører har udviklet, skal kombineres med landmandens erfaringer og gode idéer i Gråkjærs innovationsproces.

Gråkjær A/S har igennem 40 år opført over 3.500 byggeprojekter, hvoraf størstedelen er staldbyggeri til svine- og mælkeproduktion. Virksomheden har flere gange benyttet de sidste nye landvindinger inden for branchen til at udvikle staldkoncepter, der lever op til produktionssikkerhed, velfærd og lovgivning.

Nu har Gråkjær A/S samlet en række inventar-, ventilations- og teknologileverandører for at designe den optimale slagtesvinestald, og i den udviklingsproces har alle danske landmænd mulighed for at byde ind med tanker og idéer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejder på at designe fremtidens stald med velfærd for dyrene, medarbejderne, miljøet og landmanden selv. Tiderne skifter, og der fremkommer hele tiden nye teknologier og materialer, hvilket giver nye muligheder for at optimere på stalden og derved også på produktionsmetoder, siger Jens Jepsen, salgsdirektør i Gråkjær Danmark.

- Alle der har viden og erfaring fra svineproduktion er velkomne til at melde ind med deres tanker, og så vil vi inddrage de bedste i udviklingen af Velfærd-Stalden, siger han.

Alle vinkler vendes

Det nye staldkoncept skal igennem en grundig innovationsproces, der kommer til at se på alle vinkler i stalden fra inventarhøjde og udformning over ventilationsform, lysindfald, logistik, fodersystem, vægtsortering og materialevalg. Hvordan skal arkitekturen se ud? Skal der være flere etager, højt til loftet, gardiner eller vinduer? Skal stalden være opført i træ, beton, stål, og hvor lang levetid forventer landmanden, at stalden skal kunne benyttes, set ud fra den økonomi, der skal til for at opføre den. Helt ned i detaljer, som hvordan gyllen skal føres ud fra stalden, vil blive vendt i projektgruppen.

Foredrag på Nutrifair

Lovgivningen på miljøområdet kan blive strammere i årene fremover, så Gråkjær vil involvere de landmænd og organisationer, der har viden og ekspertise på miljødelen. Virksomhedens eget miljøcenter vil samle den viden, der skal til, for at sikre at alle miljøovervejelser er inddraget og på den måde udvikle den fremtidssikrede slagtesvinestald.

Har man ideer til Gråkjær kan man gøre det via virksomhedens hjemmeside - eller lufte ideen overfor Gråkjær på Nutrifair 2014. Netop på Nutrifair messen vil Gråkjær den 22. januar være vært ved to foredrag inden for svineproduktion. De to foredrag har titlerne: "Stier til diegivende løsgående søer" ved konsulent Johan Skovgaard, Gråkjær, og "Den optimale placering til din slagtesvinproduktion" ved miljøkonsulent Nina Gamby, Gråkjær.