Lyt til artiklen:

Lysstyring sparer 50 procent på energien i kvægstalden

00:00
Hastighed: ???x
02:02

Køer skal have lys, og også mere lys end man hidtil har antaget. Samtidig er moderne kvægstalde ofte åbne i både gavle og sider, og hertil kommer nogle steder også rytterlys.

Det betyder at der kommer rimelige mængder af naturligt - og gratis - lys ind i staldene. Derfor kan der være penge at hente med en styring af lyset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og når man giver køer mere lys, så stiger produktiviteten og drægtigheden, siger Erik Midtgaard, der er direktør i Easysmartfarm, som blandt andet laver lysstyringer til kvægstalde.

Lysstyringen fra Easysmartfarm består af en styring med tre udgange, så der kan styres tre forskellige grupper med den samme styring. Styringen suppleres af op til fire lux-sensorer, som konstant måler lyset i stalden.

- Vores søstervirksomhed RN Solutions laver en lysberegning. Den viser hvilke lamper, og hvor mange, der skal til for for eksempelvis at have 200 lux firs centimeter over gulvet, forklarer Erik Midtgaard og fortsætter:

Rolig morgenvækning

- Vi forsøger at simulere lyset udenfor, blandt andet med en solopgang om morgenen, så dyrene vågner stille og roligt, og vi laver en profil for hvordan lyset skal køre over dagen. Malkekøer får typisk 16 timer, goldkøer typisk otte timer. Hvert andet sekund måler styringen om lyset er det niveau vi vil have, og dæmper så lamperne efterhånden som det naturlige lys kommer ind udefra.

Ifølge Erik Midtgaard er erfaringerne, at der er op til 50 procents besparelse at hente på lyset i stalden. Samtidig er tilbagebetalingstiden under to år, og typisk på et enkelt af slagsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og da strømpriserne var højst, var vi nede og snakke få måneder. Dertil kommer så eventuelle forbedringer i produktivitet og drægtighed, siger Erik Midtgaard.

Få overblik over dit energiforbrug og spar penge

Se også:

Få overblik over dit energiforbrug og spar penge