Abonnementsartikel

Bedre sent end aldrig, siger Venstre om regeringens vækstplan for fødevareerhvervet.

Præsentationen af regeringens vækstplan indeholder fine initiativer, men de kommer alt for sent.

Sådan siger Venstres miljøordfører Henrik Høegh om vækstplanen, der skal skabe vækst i det danske fødevareerhverv - "Danmark i arbejde - vækstplan for fødevarer".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Venstre er umiddelbart positiv overfor hovedparten af forslagene, som Venstre længe selv har foreslået, og partiet vil gerne forhandle pakken med regeringen. Men den skal ses i sammenhæng med de andre mere negative initiativer, som regeringen er i gang med at gennemføre med Enhedslisten, lyder det fra partiet.

For sent

- Selvom udspillet er udmærket, så kommer det desværre alt for sent. Regeringen kunne have præsenteret en række af initiativerne for mere end 2 år siden, da Husdyrudvalget fremlagde præcist de samme forslag. Desværre er anbefalingerne blevet syltede i regeringens Natur- og Landbrugskommission, og mens regeringen har siddet på hænderne, har danske landmænd og slagteriarbejdere mistet deres job, siger Venstres miljøordfører Henrik Høegh.

NOx-afgift og randzoner

Også Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen er kritisk overfor flere elementer i vækstplanen.Han fremhæver NOx-afgiften, som regeringen

NOx-afgiften pålægges brændsel, der ved forbærnding udleder NOx (NitrogenOxid).- Man skal også huske på, at regeringen har taget en række initiativer, der skader vækstmulighederne for fødevareerhvervet. Femdoblingen af NOx-afgiften har alene kostet over 1.000 danske arbejdspladser, siger Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen.

Også etableringen af de omdiskuterede randzoner får et ord med på vejen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig undrer jeg mig over, at de randzoner, som regeringen har gennemtvunget trods mangelfuld kompensation og et fejlagtigt kortmateriale, slet ikke er nævnt i vækstplanen, selvom det er et af de største problemer for vækst i fødevaresektoren for øjeblikket, siger han.