Abonnementsartikel

BASF har i 2013 gennemført tre undersøgelser blandt større landbrug omkring deres brug af svampemidler i vinterhvede og vårbyg.

På baggrund af tre spørgeskemaundersøgelser blandt udvalgte, større landbrug konkluderer producenten BASF, at Bell er det mest brugte svampemiddel i 2013. Den tredje runde i undersøgelsen blev udført i juni og juli hos 164 bedrifter med tilsammen 98.517 hektar.

Undersøgelsen viste blandt andet, at Bell totalt set for 2013-sæsonen blev det mest anvendte middel mod svamp i vinterhvede og vårbyg, samt at Bell blev brugt langt mere i vinterhvede end andre produkter. I vårbyg blev Folicur/Orius dog brugt mere end Bell.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der var meget stor forskel mellem de tre landsdele som er med - Sjælland, Fyn/Sønderjylland og Midt-/Nordjylland - med hensyn til brugen af svampemidler. Bell var suverænt det foretrukne svampemiddel på Sjælland, mens det var mere lige med Viverda på Fyn/i Sønderjylland. I Midt-/Nordjylland blev Proline det mest brugte produkt efterfulgt af Rubric og Bell.

I vårbyg var der totalt set på landsplan tæt løb mellem løsningerne Folicur/Orius, Bell og Proline. På Sjælland var Folicur/Orius topscorer, Bell var det på Fyn/i Sønderjylland, mens Proline stak af fra de øvrige i Midt- og Nordjylland.

Mange har brugt Viverda, og godt 70 procent vil gerne bruge det nye middel igen i 2014 til trods for de problemer, som nogle har oplevet med tilstoppede filtre. BASF har ikke umiddelbart en løsning, men arbejder på at finde en, så midlets egenskaber også kan komme danske landmænd til gode fremover.