Den første runde ud af tre i 2013 af en stor BASF-spørgeundersøgelse blandt udvalgte landmænd har vist, at mange, især i på Øerne og Fyn, har lagt faste sprøjteplaner, som følges, hvorimod man Især i Jylland planlægges sprøjtninger efterhånden, som afgrøderne udvikler sig. Undersøgelsen har også vist, at det nye middel Viverda vil blive brugt i stort omfang i vinterhveden til erstatning for Bell+Comet.

De 132 landmænd blev spurgt, hvilke svampemidler, de vil bruge i vinterhveden. De følgende fem midler vil blive brugt mest ifølge undersøgelsen (i faldende orden fra venstre) Bell, Viverda, Proline, Ceando og Comet. Tilsvarende vil disse fem midler blive brugt mest i vårbyg (I faldende orden fra venstre)  Bell, Folicur, Comet, Proline og Orius.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ændring af strategi

Cirka 50 procent af landmændene vil ændre deres strategi fra 2012. Ændringerne er primært, at i hvede indgår Viverda i mange planer specielt ved anden svampesprøjtning på bekostning af Bell+Comet. Og flere har valgt at skifte Rubric ud med Bell og blander nu Bell+Proline i tredje svampesprøjtning.

I byg anvendes mere Bell sammen med Comet for at dække af mod ramularia og bladplet, hvor Bell er et mere bredspektret produkt.

Ceando i første sprøjtning

Mange valgte Ceando til første svampesprøjtning i hvede. Og mange er i forhold til i 2012 bekendt med, at Ceando ifølge BASF er billigere at bruge end at blande selv.

Dog er der fortsat cirka 30-40 procent, som ikke er opmærksomme på, at der kan spares 25-30 procent ved at bruge Ceando, som også har større effekt ved første sprøjtning. 0,3 liter Ceando pr. hektar svarer til 0,1 Flexity + 0,2 Opus eller Rubric pr. hektar.

Det fremgår af Oversigten over Landsforsøgene 2012, at i 16 forsøg i de sidste to års Landsforsøg har 0,75 liter Viverda resulteret i et signifikant ekstra bruttomerudbytte på +1,9 hkg pr. ha i forhold til 0,5 liter Bell + 0,15 liter Comet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Merudgiften ved at skifte løsning er kun kr. 56,25 pr. hektar ifølge listeprisen på Middeldatabasen pr. 16. maj 2013.

Med en hvedepris på 150 kroner pr. hkg øges bruttoværdien ifølge BASF med 285 kroner pr. hektar og nettomerværdien med +228,75 kroner blot ved at skifte til Viverda fra Bell + Comet.

Svampesprøjtning i vinterraps og valg af løsning

65 procent har ifølge undersøgelsen fra BASF lagt ind i deres strategi, at vinterrapsen skal svampesprøjtes. 85 procent af dem vælger den mest anvendte løsning i Danmark, nemlig Amistar + Folicur. 15 procent vælger løsningen Cantus + Roller.

Over halvdelen ville gerne høre mere om den nye svampeløsning Cantus+Amistar, som har givet et merudbytte på 200-300 kg frø pr. hektar i forhold til løsningen Amistar+Folicur.

Det er ifølge BASF forventeligt, at vinterrapsen får en længere blomstringsperiode end normalt, som gør det interessant at bruge Amistar + Cantus i en to-delt behandling. Første sprøjtning gennemføres, når vinterrapsen er i fuld blomst og anden sprøjtning kort tid efter, de første kronblade begynder at falde. Afstanden mellem de to sprøjtninger er cirka 14 dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den strategi opnås en længere effektiv virkning mod knoldbægersvamp, skulpesvamp og gråskimmel, som er specielt vigtig ved en langtrukken blomstring.

BASF har siden 2011 gennemført denne spørgeundersøgelse blandt knapt 200 landmænd med tæt ved 100.000 hektar tilsammen - det vil sige et gennemsnit på cirka 500 hektar pr. spurgt landmand.