Et nyt AMU-kursus med titlen ”Eftersyn af bremser på landbrugskøretøjer” tilbydes nu, efter at Rigspolitiet har gjort opmærksom på, at der er alt for mange traktorvogntog med utilstrækkelig bremseevne.

- Normalt bremser traktorerne godt nok. I hvert fald for et stykke tid, for de holder ikke længe, hvis vognens bremser ikke er tilstrækkelige, oplyser foreningen Danske Maskinstationer og Entreprenører. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har ifølge Danske Maskinstationer og Entreprenører vist sig, at der kan hentes meget bremsekraft ved vedligeholdelse og justering af bremser.

Den viden har ført til udvikling af et koncept - Agro-bremsetesten - som er udviklet af Færdselsgruppen, der er nedsat af brancherne Landbrug & Fødevarer, Danske Sukkerroedyrkere, Danske Landbrugsmaskinfabrikanter, Dansk Maskinhandlerforening og Danske Maskinstationer og Entreprenører.

Agro-bremsetesten består dels en ny bremsetester fra BM Autoteknik i Møldrup og en specificeret fremgangsmåde for bremsetest med tilhørende bremsemærkat og bremserapport.

Danske Maskinstationer og Entreprenører peger på, at der allerede er fremsynede maskinhandlere, som har investeret i de nye bremseprøvestande, som de kan rykke ud på maskinstationer og landbrug med.

Agro-bremsetesten, som blev introduceret i Danmark i 2012, kan teste traktortrukne vogne og gyllevogne med videre, og det er de muligheder, som testen indebærer, der skal sættes fokus på med AMU-kurset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På uddannelsen lærer deltageren om forskellige bremsesystemers konstruktion og funktion på traktorer, traktorvogntog, påhængsredskaber og større motorredskaber som anvendes i jordbrugsvirk-somheder.

Deltagerne opnår kendskab til gældende lovkrav til bremsesystemer, totalvægtens og lastevnens indflydelse på bremseevnen samt værdierne i en bremsetest. Deltagerne foretager en bremsetest med måling af kraftmomentet på hjulbremse, starttryk, skævbremsning, ovalitet og lærer at foretage periodisk eftersyn, vedligehold og justering af bremser.

Uddannelsen henvender sig ifølge Danske Maskinstationer og Entreprenører til ejere og ansatte på landbrug og maskinstationer, der er beskæftiget med kørsel med traktorer, traktorvogntog, påhængsredskaber og andre større motorredskaber, som anvendes i jordbrugsvirksomheder og maskinstationer.

Og det er en uddannelse, som også er aktuel for tilsvarende vogntog hos entreprenører og skoventreprenører.

Flere skoler er klar til de nye kurser. Det drejer sig om AMU-Fyn, Selandia Slagelse, Erhvervsskolerne i Aars, Kjærgaard Landbrugsskole.