Abonnementsartikel

Danske Maskinstationer & Entreprenører opfordrer til, at man hurtigst muligt får mærket sit GPS-udstyr samt skærme med synlig og usynlig afmærkning.

Det enorme antal GPS-antenner og terminaler, som der især den seneste uge er stjålet over stort set hele Jylland har blandt andet fået brancheforeningen Danske Maskinstationer & Entreprenør (DM&E) på i højeste alarmberedskab, og de er i øjeblikket dybt involveret i de mange sager hos medlemmerne, og har blandt andet travlt med at undersøge de forskellige former for tracker og alarm-systemer der kan fås på markedet, for bedst muligt at rådgive deres medlemmer om mulighederne.

- Det gælder jo om at standse problemet her og nu, og det kan der være flere løsninger på, fortæller Kasper Kjær Jensen, chefkonsulent hos Danske Maskinstationer og Entreprenørs Agro-afdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er klart, at et alarmsystem til landets samtlige 300 maskinstationer eller et sporingssystem til landets måske 2.000 GPS-anlæg, begge er løsninger som ikke bare laves over én nat. Derfor er vi nød til at kigge på, hvad vi kan gøre her og nu, og ét af løsningerne kan være mærkning.

- Det er muligt at DNA-mærke sit udstyr både med synlige mærker samt med usynlige mærker, hvor mærket kun kan vises under ultraviolet lys. Det kan gøre skærme og antenner lette at genkende, og forhåbentligt gøre dem uinteressant at stjæle, påpeger Kasper Kjær Jensen, som tilføjer, at Unisecure blandt andet kan leverer disse løsninger.

rich-media-2
Mærkning af skærme og GPS kan med stor fordel ske med synlig og usynlig mærkning. Arkivfoto: Morten Damsgaard.

Hold vagt

En anden løsning kan være at sørge for at have personale på maskinstationen 24 timer i døgnet.

- Enten en vagtordning, eller anden form for aktivitet 24 timer i døgnet, så det på den måde kan holde tyvene væk fra GPS-antennerne og skærmene. Jeg vil især opfordre ejerne af New Holland og Case IH til at gøre brug af denne løsning, for det ser ud til, at det i øjeblikket er de producenterne af udstyr, som tyvene går efter.

Han bemærker i øvrigt, at det er underligt, at producenterne ikke kan gøre det umuligt eller u-attraktiv for tyvene at løbe med udstyr fra Case IH og New Holland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For et par år siden var det John Deeres udstyr som var problemet, og her vil der blandt andet lavet løsningerne med lås og pin-kode, og det ser umiddelbart ud til at have hjulpet.

rich-media-4
For et par år siden var det John Deeres udstyr der var i høj kurs blandt tyve, men John Deere ha med pin-kode gjort det mere besværligt at stjæle udstyret. Arkivfoto: Morten Damsgaard.