En svinestald i Skjern minder ved første øjekast mest af alt om et stort drivhus. Der er masser af vinduer, både på siderne og oppe på taget.

- De mange vinduer har flere funktioner. De skal selvfølgelig udnytte det naturlige lys bedst muligt, hvorved vi kan spare meget strøm på kunstigt lys. Desuden er vinduerne indstillelige uafhængigt af hinanden og kan give en meget nøjagtig ventilation i fuldautomatisk drift. I teorien kan et system som dette, hvor man udnytter naturen bedst muligt, spare op imod 60 procent af energien sammenlignet med en traditionel stald, forklarer Erling Friis Pedersen, sektionsdirektør hos MT Højgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ventilationssystemet i den nye stald kan spare producenten for mange penge, og umiddelbart er det en ganske enkel løsning uden meget teknik, der kan gøre den store forskel.

MT Højgaard er ved at køre deres nyudviklede staldsystem IntelliFarm med ventilationskonceptet SmartVent og styresystemet SmartFarm, i stilling til brug i svinestalde. Indtil nu er systemet kun opført i en malkekvægsbesætning ved Skjern, men principperne for kvæg- og svinestaldene er de samme.

Læs mere om MT Højgaard stalden i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 7. maj.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk, eller på 7620 7970.