Abonnementsartikel

Ved at skifte de trinløse ventilatorer i Skovs Multistep-anlæg til de nye LPC-ventilatorer kan der spares 46-75 procent af energiforbruget

I den nye udgave af Hyologisk, der udkommer i morgen, fortæller Skov om, hvordan firmaet i 2008 bestemte sig for at udvikle en endnu mere energibesparende ventilator.

Der var sket en teknologisk udvikling på de komponenter, som en ventilator består af, og tiden var moden til at implementere disse nye teknologiske landvindinger i en ny Skov-ventilator, der så rækker mange år ind i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der var fastsat nogle krav til ventilatoren fra start.

- Det skulle være en ventilator, der var skræddersyet til at yde det bedste i en Skov-skorsten. Den er nemlig allerede optimeret efter energiforbruget, siger Svend Morsing, der er teknologichef hos Skov.

Multistep

- Samtidig skulle besparelsen findes i den trinløst regulerede ventilator - i Skovs strømbesparende udsugningsprincip Multistep, som vi allerede havde halveret energiforbruget med fra 1997, siger Paul R. Jeppesen, salgskoordinator hos Skov.

Med den nye LPC-ventilator kan energiforbruget til at ventilere en slagtesvinestiplads reduceres til 10 kWh pr. år i et Skov-anlæg. For 30 år siden kostede det over fire gange så meget energi. Men da så ventilatorene og styringen af dem også meget anderledes ud. LPC står for Low Power Consumption.

Svineproducenter, der har nogle af de ældste ventilatorer i staldene, vil derfor kunne spare ekstremt meget på energien ved at skifte til de nye LPC-ventilatorer, mens svineproducenter, der har en af Skovs mest solgte løsninger i de seneste år - Multistep med frekvensreguleret-ventilatorer - kan spare omkring halvdelen af energiforbruget ved at udskifte disse ventilatorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor besparelse

Det samlede potentiale for at reducere forbruget af energi i den danske svineproduktion ved at bruge LPC-ventilatoren er stor.

- Mine beregninger viser, at man i slagtesvinestalde med Skovs anlæg – det drejer sig om cirka fem millioner stipladser – vil kunne spare 70 GWh om året ved at anvende LPC-ventilatoren, siger Svend Morsing.

- Og det er kun i slagtesvinestaldene. Besparelsen bliver endnu større, hvis vi regner smågrise- og sostaldene med.

- Men nu er vi også nede på så lavt et energiforbrug, at det bliver vanskeligt at finde så stor en besparelse igen, siger Svend Morsing.

- Det er stadig ting, der kan optimeres, men den besparelse man kan gå efter, er så lille i kWh, at det vil være vanskeligt at finde økonomi i de ekstra investeringer, som besparelserne kræver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer 6. august. Abonnement kan bestilles på www.agrar.dk eller 76207970.