Fredag den 7. januar slog Forskningscenter Foulum, Aarhus Universitet, dørene op for deres nye forsøgsfaciliteter. Faciliteterne bestod af stalde til i alt 150 søer af forskellige størrelser, og til forskellige formål.

Nogle af de forsøg, der kører på Foulum, er relateret til humane sygdomme. Heriblandt udvikles grisemodeller, hvor der kan forskes i sygdomme som sukkersyge, Parkinsons sygdom,

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til de forskellige former for forsøg, anvendes der forskellige racer - fra de velkendte produktionsdyr som LY-dyr til mere eksotiske racer som Yucatan grisen, som stammer fra Mexico og ligner chokolade-grise, men med et noget iltert temperament samt mini-pigs.

Farestier i mini format

Noget helt anderledes at se i Foulum er de særligt fremstillede farestier til mini-pigs.

Farestierne er udviklet af Ellegaard Mini-pigs, som får stier specielt fremstillet af Jyden Bur. Stierne er med spaltegulv, men bliver forsynet med en gummimåtte. En nyfødt gris af denne race kan veje helt ned til 200 gram ved fødsel og kan derfor ikke gå på spalter uden risiko for at sidde fast. I farestierne er der installeret vandnipler, der hænger i en kæde fra loftet.

- Vandnipler, der hænger på denne måde, har vist sig at give et større vandoptag hos grisene, når de skal ”fange” vandniplen, fortæller institutsekretariatsleder på Institut for Husdyrvidenskab, Jens Bech Andersen.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 3. januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.