Abonnementsartikel

Mød "Mister Svingking" fra Thyregod. En 12 meter bred radrenser, der også kan gøre tjeneste som såmaskine.

Det var næppe en 12 meter bred radrenser, at Gnags tænkte på, da popgruppen sang om "Mister Swing King". Men netop Thyregod er nu aktuel med en ny, 12 meter bred radrenser med næsten samme velklingende navn, nemlig Thyregod TRV 12M Svingking.

Radrenseren er et talent med mange evner, og det med "Svingking" refererer såmænd bare til, at bommene tager et ordentligt herresving, når de foldes sammen til vejtransport, så den bliver smal, næsten som en personbil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Thyregod leverede den første TRV Svingking her i foråret til Stenalt Gods ved Ørsted på Djursland, et udelukkende økologisk landbrug, og forleden var det tid at opsamle de første erfaringer, og konklusionen er, at det er en meget fleksibel maskine med stor kapacitet.

- Ja, eksemplaret her har allerede været over 300 hektar i godsets korn og hestebønner, så det er allerede velafprøvet teknik, siger administrerende direktør for Thyregod, Claus Harrild Jensen, mens en medarbejder fra godset supplerer med den nyttige oplysning, at man med den brede sag har kunnet rense 10 hektar i timen, og at Fendt-traktoren i processen blot har brugt 8,9 liter diesel i timen.

Finten ved Thyregod renseren er, at den kvitterer ved at være flere maskiner i én, da den kan gøre tjeneste som både såmaskine og radrenser. Den er forberedt for GPS-styret rækkeafblænding.

Nyt patent

Men dermed er alt om fleksibiliteten ikke sagt, da maskinen kan køre i så forskellige afgrøder som korn, græsfrø, raps, majs, kartofler og roer - eller alt muligt andet.

Den nye Svingking, der byder på et nyt patentanmeldt system med løft af sektionerne for rækkeafblænding, er baseret på to seks-meter bomme., og den kan rense efter en 6, 9 eller 12 meter såmaskine. En af finesserne er også hjulstyring, ligesom den kan monteres med S-tænder, vinkelskær eller skærmplader alt efter behov. Og Claas-kameraerne på bommene viser, om det hele går rigtigt til. Alt efter afgrøde er der rige muligheder for indstillinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er næsten et Lego-princip. Man kan bygge den, som man vil, og rækkeafstanden kan indstilles trinløst til alt mellem 13 og 85 centimeter, siger Claus Harrild Jensen.

Udenlandsk interesse

Thyregod er blevet et stort navn inden for rensere, og kunderne kommer fra både økologiske og konventionelle landbrug. Siden man byggede de første radrensere i slutningen af 1990'erne er der solgt et trecifret antal, og man nærmer sig ifølge Claus Harrild Jensen lige så stille de første 1.000.

TRV-renseren, der nu bor på Stenalt Gods er den første af sin art, men allerede i næste uge bliver der færdiggjort yderligere tre, som er bestilt af konventionelle og ikke økologiske brug.

- Vi har ikke set noget lignende fra andre producenter, og vi har allerede mødt interesse fra udlandet, siger Claus Harrild Jensen.

Med hensyn til trækkraften behøver nyheden blot en traktor på 150 hestekræfter, måske endda kun 120.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Thyregods hjemmeside kan man finde flere informationer og tilmelde sig kommende markdemonstrationer.