Abonnementsartikel

Hos danske Thyregod oplever man en eksplosiv stigning af eksporten af radrensere - men også på det danske marked er efterspørgslen god.

Danske Thyregod har god erfaring i produktion af radrensere til specielt majsmarker, og har siddet solidt på markedet igennem de sidste mange år. Tendensen fortsætter, og hos Thyregod oplever man fortsat stor interesse for radrensere - og i specielt Tyskland er interessen eksploderet.

- Vi har altid sagt, at 60 procent af vores radrensere blev solgt på hjemmemarkedet i Danmark, mens 40 procent blev eksporteret, men nu forholder det sig således, at 60 procent af antallet af radrensere nu eksporteres, fortæller Torben Hehr, salgsdirektør hos Thyregod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at antallet af rensere ikke er faldet markant i Danmark, for efterspørgsel på præcision i rense-arbejdet fortsat er til stede i Danmark:

- Radrenseren viser bestemt sit værd, når majsen bliver høj, og ukrudtet ligeledes bliver højt. At rense så tæt på rækken som muligt, ved så høj en hastighed som muligt, og med fuld gennemskæring er grundene til, at radrensere er det foretrukne valg i majsrækkerne.

Torben Hehr fortæller, at med kravet om flere efterafgrøder i Danmark, er radrenserne mere aktuelt end nogensinde før, da et meget stort areal efterafgrøder skal udlægges i majsene.

Han påpeger desuden, at udbredelsen af stjernerulle-rensere og strigler i majsmarkerne kan være fint, når både ukrudt og majsen er på et tidligt stadie.

- Hvis ukrudtet kommer over kimbladstadiet, så er det faktisk kun radrenseren, som kan hjælpe på udfordringen, fortæller den danske salgsdirektør og påpeger Thyregods TRV-rensere, som sikrer gennemskæring på 140 procent imellem hver række.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Thyregod fortæller, at man opnår 140 procent gennemskæring mellem rækkerne med renserne i TRV-serien. Foto: Thyregod.

Høje løft sikrer markedsandele

Den danske succes for rensere herhjemme og i udlandet tror Torben Hehr dels skyldes de 20 års erfaring Thyregod har i produktion af radrensere, og dels den høje sektionsløft af de enkelte rensesektioner.

- Vi løfter rensesektionerne hele 75 centimeter på fra jorden ved sektionsløft, og det sikrer minimal skade på planterne. Vi har patenterede løsningen, og vi kan mærke, at det betyder meget på specielt det tyske marked, hvor majsene er meget høje, når de renses.

- At have sektionskontrol på sin traktor er i dag mere eller mindre almindeligt igennem GPS-styringen, og vi kan faktisk udnytte traktorens GPS til sektionsløft. Ved at vælge en Isobus-styret renser, kan vi tage signalet fra traktorens GPS, og dermed løfte sektionerne ud fra traktorens data. Ofte er det jo samme traktor, som både sår og renser majsene, og vi forenkler på den måde teknologien, fortæller Torben Hehr.