Abonnementsartikel

Nu bliver det nemt og billigt at give sig i kast med naturpleje. Et nordjysk projekt låner køer ud til folk, der gerne vil starte en kødkvægsbesætning.

Hvis du har et lille naturareal, som du gerne vil have afgræsset, er der nu en nem og billig måde at blive kødkvægsavler på. Du kan simpelthen låne en ko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eller rettere sagt to køer og en tyr. De såkaldte "sæt" lånes ud af Kødkvægsforeningen Himmerland, som sammen med AgriNord og Rebild og Vesthimmerlands Kommuner har sat gang i projektet Lån en ko.

- Vi vil gerne skabe interesse for naturpleje ved at gøre det nemmere at starte en besætning. Det er meningen, at man efter tre til fem år afleverer sættet tilbage plus et enkelt dyr. Resten af opdrættet får man lov til at beholde, forklarer Ulrik Lund, formand for Kødkvægsforeningen Himmerland.

Projektet er støttet af Naturstyrelsen og de to kommuner, der er med i samarbejdet.

- Vi har en stor interesse i at bekæmpe invasive arter. Det er især kæmpebjørneklo, der er et problem i Natura 2000-områderne, så derfor har vi hjulpet til med indkøb af dyr til projektet, fortæller biolog Anja Hansen, Center Natur & Miljø, Rebild Kommune.

Win-win

AgriNord-konsulent Michael Palsgaard, som har været med til at sætte projektet i søen, håber på, at muligheden for at låne en ko vil gavne dem, der ikke hår råd til at gå ud og købe dyr for 30.000 kroner, som der skal til for at starte egen besætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er egentlig en win-win-situation. Landmænd og myndigheder har en fælles interesse i at pleje naturen. Her sparer landmanden nogle penge, og myndighederne får mere naturpleje, siger Michael Palsgaard.

Kødkvægsforeningen har i alt fire sæt - altså fire tyre og otte hundyr af racerne hereford og dexter, som kan lånes. Og der har allerede været en del efterspørgsel.

- Vi har faktisk allerede lånt tre sæt ud. Så nu er der kun et sæt tilbage, fortæller Ulrik Lund.

Sættet, der er tilbage, er dexter-dyr. Og det er en velegnet race til naturpleje, forklarer han:

- Dexter er gode til fugtige arealer, fordi de har store klove i forhold til deres vægt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tanken er, at projektet med tiden kan vokse, så flere sæt kan udlånes.