Lørdag den 12. maj 2012 i tidsrummet klokken 10.00 til 16.00 kan alle komme tæt på kødkvæg i en række danske besætninger. Herefordforeningen arrangerer Åben-Stald i seks besætninger, jævnt fordelt over hele landet.

Arrangementet finder sted samme dag, som Dansk Kødkvæg holder Kødkvægets Dag, så uanset, hvor man bor, bliver der ikke langt til en bedrift, hvor kødkvægejerne med glæde inviterer indenfor. Alle værter viser med stolthed deres dyr frem, viser og fortæller gerne om dyrene samtidig med, at de besøgende kan overbevise sig om dyrenes frie tilværelse på de grønne marker. Her ses dyrevelfærd praktiseret på bedste vis.

De seks herefordbesætninger repræsenterer hver af Herefordforeningens seks regionale klubber. Her er noget at se på for etablerede herefordavlere, men i høj grad også for dem, der overvejer at grundlægge en herefordbesætning.

NORD, V.-Linderup Hereford, Edith & Søren Erik Nielsen, Emvej 32, 9700 Brønderslev

Parret har været landmænd altid, men en svineproduktion er nu afviklet. Parret har haft Hereford i 25 år, og på bedriften er der tillige mange heste og andre dyr.

VEST, Holmgård Polled Hereford, Bitten & Lars Holmgaard Kiilerich, Toftevej 5, 7490 Aulum

Besætningen på knap 20 køer er etableret gennem de seneste cirka 10 år. I starten blev der indkøbt avlsdyr fra nogle af landets fineste besætninger, og via et målbevidst avlsarbejde bliver den høje standard holdt ved lige og udbygget.

MIDT, Brunmose Hereford, Gyda & Flemming Andersen, Brunmosevej 44, 8963 Auning

Brunmose ligger i Løvenholmskoven og foruden Hereford er der på dagen udstillinger fra maksinstation og maskinforretning, og så kan ikke mindst den yngre generation få en ridetur på Musse – en sindig Jysk hest.

SYD, Farris Hereford, Erika & og Orla Sørensen, Farrisvej 36, 5672 Broby

Efter mange år med malkekøer har parret de seneste syv år haft Hereford, hvilket passer rigtig godt med, at begge nu har arbejde uden for bedriften – Hereford er velegnet til at være alene hjemme.

FYN, BI Hereford, Aase Ingerslev & Keld Balle, Vestergade 39, 9850 Hirtshals

Besætningen med hornede Hereford blev etableret i 1995, og der er sket meget siden da. Senest er der etableret en meget populær gårdbutik, hvor der blandt andet sælges kød fra egne dyr

ØST, Mosekær Kødkvæg, Ruth & Bent Toft Viuf, Mosekærvej 4, 4173 Fjenneslev

Det startede med Hereford i 1989, og besætningen består nu af to racer, 10 køer af Simmental og 20 køer af Hereford.

 

Et besøg i en af Åben-Stald-besætningerne er en god lejlighed til at komme tæt på dyrene, få gode råd samt få en snak med en vidende og engageret herefordavler, lige som der er mulighed for at udveksle erfaringer.

Hereford har været i Danmark siden begyndelsen af 1950’erne og er nu en af de største kødkvægsracer i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herefordforeningen har cirka 300 medlemmer. Foreningen yder rådgivning om fodring og om avl, herunder ved køb og salg af avlsdyr. Foreningen formidler aktuelle og relevante nyheder via medlemsbladet Herefordbladet samt på hjemmesiden, www.hereford.dk.

Det seneste år har især østeuropæiske lande købt Hereford i Danmark i stort antal. Således bliver cirka 650 Hereford eksporteret til Tjekkiet, Kasakhstan og Rusland i foråret/forsommeren 2012.