21Søndag bragte i aftes historien om den hollandske svinefarmer Eric van den Heulen, der på tre år har nedbragt brugen af antibiotika i sin svinefarm med hele 95 procent, og som samtidig er sluppet helt af med den resistente svinebakterie MRSA.

Svinefarmen har sprøjtet stalde og dyr med ikke-sygdomsfremkaldende gode bakterier - de såkaldte probiotika. Han tilfører så meget, at de simpelthen udkonkurrerer de sygdomsfremkaldende bakterier som MRSA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Metodens effekt er endnu ikke videnskabeligt dokumenteret, men forskere i både Holland og Danmark er meget begejstrede.

Og den begejstring bliver delt af Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen, der mener, at den hollandske svineavleres resultater er så inspirerende, at metoderne skal afprøves i Danmark.

- Det er helt oplagt, at landbruget i Danmark går i spidsen. Vi vil ikke acceptere, at man forholder sig passivt i Danmark, og vi vil meget hurtigt tage kontakt til fødevareministeren og diskutere, hvilke yderligere initiativer der kan sættes gang i, siger Per Clausen til DR Nyheder.

Afventer resultaterne

Den holdning bliver ikke delt af Landbrug & Fødevarer. Her undersøger man løbende forskellige typer probiotika, men er endnu ikke klar til at anbefale det til de danske svinefarmere:

- Nu vil vi følge udviklingen i Holland. Det er vi meget spændt på at se resultaterne af. Jeg synes, det er vigtigt, at vi får dokumentationen i orden, inden vi går ud og anbefaler det i alle Danmarks svinebesætninger, siger direktøren for Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer, Nicolaj Nørgaard.