Et internationalt samarbejde med danske forskere, ledet af forskere ved University of Cambridge og Wellcome Sanger Institute i Storbritannien, har opdaget at MRSA er følsom overfor penicillin kombineret med clavulansyre.

Siden opdagelsen af penicillin har introduktionen af antibiotika til behandling af infektioner revolutioneret medicin og sundhedspleje, og sparet millioner af liv. En udbredt anvendelse (og misbrug) af stofferne har dog fået nogle bakterier til at udvikle resistens, hvilket gør antibiotika mindre effektiv. Med meget få nye antibiotika i udvikling betragtes antibiotikaresistens som en alvorlig trussel mod moderne medicin. Det øger antallet af ubehandlede infektioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første type penicillinresistens opstod, da bakterier erhvervede et enzym, som ødelægger penicillin (beta-lactamase-enzymet). For at overvinde dette udviklede stofbrugsproducenter nye derivater af penicillin, såsom methicillin, som var resistente over for beta-lactamase. Det har medført en ny type bakterier kendt som methicillinresistent Staphylococcus aureus ? MRSA, der har udviklet resistens over for denne klasse af stoffer. MRSA er blevet et alvorligt problem på blandt andet hospitaler, og det tvinger læger til at anvende alternative antibiotika eller en cocktail af forskellige stoffer, der ofte er mindre effektive. Det rejser bekymringer for, at selv disse stoffer med tiden vil blive ineffektive.

Forskere i Cambridge har fundet at MRSA-bakterier viser følsomhed overfor penicillin i kombination med clavulansyre. Clavulansyre er en beta-lactamaseinhibitor, som forhindrer beta-lactamase-enzymet til at ødelægge penicillin.

Næste skridt forsøg med mennesker

I et nyt studie brugte et team af forskere fra Storbritannien, Danmark, Tyskland, Portugal og USA gensekventering til at identificere, hvilke gener, der gør MRSA modtagelig for denne kombination af stoffer. De fandt en række mutationer omkring et penicillinbindende protein (PBP2a). PBP2a er afgørende for MRSA-stammer, da det gør det muligt for dem at fortsætte med at vokse i nærvær af penicillin og andre antibiotika afledt af penicillin. Disse mutationer betyder, at en kombination af penicillin og clavulansyre kan overvinde resistensen over for penicillin i en del MRSA-stammer.

Holdet kiggede derefter på hele genomsekvenser i samling af MRSA-stammer og fandt ud af, at et mange MRSA-stammer indeholdt begge mutationer, der giver følsomhed. En af de følsomme MRSA-stammer var USA300-klon, den dominerende belastning i USA. Det betyder, at en af de mest udbredte stammer af MRSA-forårsagende infektioner i USA kan behandles af en kombination af lægemidler, der allerede er godkendt til brug.

Nu har forskerne undersøgt kombinationen af de to lægemidler og succesfuldt behandlet MRSA-infektioner hos blandt andet mus. Næste skridt bliver at gennemføre kliniske forsøg med mennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dr. Mark Holmes fra Department of Veterinary Medicine ved University of Cambridge, siger at:

-Vores undersøgelser tyder på, at allerede tilgængelige lægemidler kan bruges til at behandle en af verdens største stammer af MRSA.

Kilde: ScienceDaily