Abonnementsartikel

Selvslibende knive på snittervognen betyder, at man bruger mindre brændstof - og resultatet bliver bedre.

Der er ikke noget værre end at arbejde med en sløv køkkenkniv. Resultatet bliver ringere, madlavningen tager længere tid, og man bruger mere energi på at snitte grøntsagerne eller skære kødet.

Præcist det samme gør sig gældende inden for snittervogne. Det ved man noget om hos Pöttinger, hvor man for få år siden satte sig for, at man ville skabe et selvslibende system, så snittervognens knive altid er skarpe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Autocut hedder systemet, der fås som tilvalg til Pöttingers snittervogne, Jumbo og Torro. Som en sidegevinst bliver snittervognene mere "grønne", da brændstofforbruget bliver lavere - ganske ligesom det kræver mere kraft at skære med en sløv kniv.

- Det er et værktøj, der gør slibning af knive i sådan en snittervogn til en leg. Hvor man ellers mange steder bruger lang tid dagligt på knivvedligehold, så kan man med dette system slibe sine knive i snittervognen helt automatisk og i øvrigt uden overhovedet at blive beskidt, siger salgschef Anders Hansen, Pöttinger.

I al sin enkelhed, er det et hydraulisk trukket slibeværk, der sliber hver enkelt kniv en lille smule. Det gøres oftere, end hvis der var tale om manuel slibning.

- Og der er faktisk flere fordele, der kan resultere i en bedre bundlinje til slut, siger Anders Hansen.

Gode erfaringer

Ud over det lavere brændstofforbrug fremhæver Anders Hansen, at snittervognen hele tiden har skarpe knive, og at man opnår en bedre snittekvalitet. En skarp kniv skærer græsset over, mens en sløv kniv river græsset over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af Autocuts danske brugere er Brian Larsen, som på Kærgården ved Borris har fået visse erfaringer med gårdens Pöttinger Jumbo med Autocut systemet. Gården har anvendt systemet et års tid.

- Det er nogenlunde, som jeg selv havde forventet, nemlig at man ikke slipper hundrede procent for en manuel slibning en gang imellem, men næsten, siger Brian Larsen, der under alle omstændigheder finder, at Autocut er en daglig lettelse, men at han ikke har målt på brændstofforbruget.

- Men man kan tydeligt mærke, om man kører med nyslebne eller slidte knive, og man kan i den grad se det på snittekvaliteten, siger Brian Larsen, der også finder, at en af de store fordele er, at systemet også holder knivene rene.

Endnu bedre erfaringer har Allan Schmidt, der er ansat på et landbrug i Toftlund. Her har man haft Pöttinger vognen i tre år og kørt med Autocut systemet i foreløbig to sæsoner.

- Jeg synes, det har kørt fuldstændig upåklageligt, og det er en stor lettelse. Man skal bare lige holde øje med, om der er knive, der er knækket - ellers passer det sig selv, siger Allan Schmidt, der ikke har haft behov for at slibe manuelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Minimalt vedligehold

Knivene kan slibes dagligt eller endda flere gange dagligt, idet én slibe-cyklus kun tager ca. fire minutter. Autocut systemet medfører også, at knivene holder længere, da de hele tiden bliver slebet en lille smule frem for én "stor" slibning.

- Knivæggen bliver ikke overophedet, og derved holder den skarpheden bedre, forklarer Anders Hansen og tilføjer, at vedligeholdelsen er minimal - og at en merpris på godt 50.000 kroner kan tjenes ind i løbet af vognens levetid. Men vognene kan naturligvis også købes uden Autocut - eller man kan vælge det som tilvalg senere.